Két év alatt ötszáz busz Mosonmagyaróvárról

Két év alatt ötszáz busz Mosonmagyaróvárról

- Kategória: Közélet

Az elmúlt csaknem két év során mintegy ötszáz Credo autóbuszt adott át a Kravtex-Kühne cégcsoport a hazai közlekedési vállalatoknak. Továbbra is arra számítanak, hogy meghatározó szereplői lesznek a Nemzeti Autóbuszgyártási Cselekvési Programnak. Éppen ezért újabb jelentős fejlesztések kezdődnek a nagy múltú mosonmagyaróvári Kühne-gyárban.

„A Kühne a gazdasági jelentősége mellett a régióban, hanem országosan is ipartörténeti és kulturális érték. A 162 éves gyár Magyarország legrégebbi olyan üzeme, ami máig megtartotta eredeti profilját. A cég az elmúlt több mint másfél évszázad alatt azért tudott fennmaradni, mert képes volt többször is megújulni. Ilyen megújulást élünk meg jelenleg is, hiszen a nagy múltú mezőgép gyártás mellett közel húsz éve autóbuszgyártással is foglalkozunk.” – magyarázza Süli Csaba, a Kühne Zrt. vezérigazgatója.

A cégvezető elmondta: a Kravtex-Kühne cégcsoport gyártja a Credo autóbuszokat, ami a két évtizedes fejlesztési munka eredményeként Magyarországon a legnagyobb típusválasztékkal rendelkezik. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a felhasználási igényeknek megfelelve akár évente több új típussal is megjelennek, elsősorban a magyarországi piacon. Ennek egyik példája volt a közelmúltban átadott két egyedi fejlesztésű jármű, rendőrségi csapatszállító, illetve egészségügyi szűrőbusz, vagy a legutóbb bemutatott Econell típuscsalád tizenhárom méteres változata.

A buszok mellett a mezőgép gyártás területén is állandóak a fejlesztések. A vezérigazgató mint mondja: továbbra is úgy érzik, a legnagyobb múltú hazai mezőgazdasági gépgyártónak meghatározó helye van a magyarországi piacon. Emellett Ukrajnával is van kereskedelmi kapcsolatuk.

Süli Csaba hozzátette: folyamatosan zajlik a cégcsoport technológiai, infrastrukturális és termelő terület fejlesztése is. Jelenleg a Kravtex Kft. Győrben ezer négyzetméterrel bővíti az üzemcsarnokát. A közeljövőben Mosonmagyaróváron a Kühnében megindul egy újabb, közel 4 ezer négyzetméteres gyártócsarnok építése, a régi, korszerűtlen üzemek bontását követően. Emellett a Kühne-gyár öntödéjének rekonstrukciójára is készülnek. Az épületrészek teljes felújítása mellett a legutóbb száz éve felújított öntödébe új, indukciós elven működő olvasztókemencét helyeznek üzembe. A fejlesztésekkel egyrészt megfelelnek a szigorú környezetvédelmi előírásoknak, másrészt pedig némi megoldást jelent az egyre súlyosbodó munkaerőhiányra.

A leendő új csarnok alkalmas lesz a készre szerelt buszok kibocsátására is. A vezérigazgató szerint azonban ennek jelenleg a legfőbb akadálya a szakember hiány. A cég folyamatosan keres gépipari végzettséggel rendelkező szakembereket – esztergályost, lakatost, hegesztőt -, ám ahhoz, hogy készre szerelt buszokat tudjanak gyártani, szükség lesz termelésvezetők, autószerelők, autóvillamossági szerelők felvételére is. A munkaerő megtartása érdekében nagy hangsúlyt fektetnek a dolgozók anyagi megbecsülésére, ezért az utóbbi években évi két alkalommal hajtottak végre béremelést és az ideit is tervezik.

Süli Csaba kiemelte: ezek a fejlesztések biztosítják, hogy a 2016-ban a kormány által elfogadott Nemzeti Autóbuszgyártási Cselekvési Programban a cégcsoport szerepelhessen. Két éve, a gyár alapításának 160. évfordulóján tartott ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter biztosította a cégcsoportot arról, hogy ebben a programban a Credo buszoknak meghatározó szerepet szánnak. Ez az ígéret olymértékben teljesült, hogy az elmúlt közel két évben mintegy ötszáz Credo buszt adtak át a hazai közlekedési vállalatoknak. A vezérigazgató hozzátette: bíznak abban, hogy ez az igény továbbra is fennmarad. Meggyőződésük, hogy a közösségi közlekedés számára további nagymértékű busz beszerzésre lesz szükség annak érdekében, hogy az elöregedett jármű állományt korszerűre cseréljék.

Ez is érdekelhet...

Átadták az új görparkot

Ünnepélyes keretek közt hivatalosan is átadták péntek délután