Kapui Jenő mosoni plébános karácsonyváró gondolatai

Kapui Jenő mosoni plébános karácsonyváró gondolatai

- Kategória: Közélet

Milyen kegyetlen ez a mai világ! De legyen bármilyen is az ember, a keresztény kultúrkörbe tartozó országokban, így december táján mindenki a karácsonyra készül. Remélem és hiszem, hogy kivétel nélkül mindenki, mert a lélek fázik, és szívében, legyen hívő vagy hitetlen, minden ember szeretetre, melegségre vágyik.

A karácsony eljön magamagától is, de aki meghitt ünnepet szeretne, annak készülnie kell rá, mert szent vendégünket tiszta lélekkel, meggyónva bűneinket, megtisztult lélekkel illik fogadnunk. Ferenc pápa december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás napján ünnepélyesen megnyitotta az irgalmasság szent évét. Fontos, hogy a Szent Atya márciusi homíliájában meghirdetett szent cél mellett elkötelezvén magunkat, valamennyien a megbocsátó irgalmassággal a szívünkben várjuk és köszöntsük majd a Megváltó születésnapját!

Szomorú megtapasztalni, hogy az emberi kapcsolatokban, házasságokban mennyire nincs türelem, mennyire nem tudunk megbocsátani, mennyivel nagyobbnak látjuk a másik szemében a szálkát, mint saját gerendánkat. A válás nem ad gyógyírt a kiváltó bajokra, de megcsalja a két szülőért repeső gyermekszívet, kiüresíti, fásulttá teszi azt. Rossz mintát ad, hiszen felnőttként is csak az tud igazán szeretni, aki megértő és szerető családban nőtt fel. Sohasem késő, a családi melegségre, a krisztusi szeretetre kell, hogy emlékeztessen bennünket a betlehemi jászol, amely a maga spiritualitásával az apa, az anya és a gyermek alkotta család egységét is jelképezi. Álljunk meg a templomokban felállított jászolnál, csendesedjünk el, és imádkozzunk!

Nekünk, katolikusoknak sok szép ünnepünk van, de a karácsony egyike azoknak, amelyek kiemelkednek a többi közül. A lelkipásztort is magával ragadja az ünnepre való készülődés hangulata, és kettős szerepében is felvillan lelkében a gyermekkorok karácsonya. Az adventi készülődés jegyében, a hívek szolgálata közben sem szabad elfelednie, hogy nem csak másokkal, de saját lelkével is foglalkoznia kell. Neki is fel kell készülne, hogy megfelelő lelki tisztasággal várja a találkozást a mindnyájunkban újjászülető Jézus Krisztussal.

Öröm látni, hogy a hajnali miséken megtelik a mosoni templom, ahol lelkipásztor és hívő együtt imádkozva készül a karácsonyra. Az oltáron gyertya ég, apró fény az égi tüzekből, hogy megtisztulva, szívünkben vihessük haza az önzetlen szeretet melegségét. Kedves Testvérem! Jöjj közénk Te is, készüljünk együtt karácsonyra, várjuk együtt az értünk kereszthalál halt Messiás bennünk való újjászületését!

2015/20

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit