Jeruzsálem Nap Mosonmagyaróváron

Jeruzsálem Nap Mosonmagyaróváron

- Kategória: Közélet

Jeruzsálem újraegyesítésének 50. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Mosonmagyaróvári Zsidó Hitközség és a helyi Hit Gyülekezete a minap. A rendezvény fővédnöke, Yossi Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete volt.

A Jeruzsálem Napra időzített esemény valóságos szentföldi hangulatot teremtett a Flesch Károly Kulturális Központban. Yossi Amrani  nagykövet nyitóbeszédében hangsúlyozta: Jeruzsálem egysége a világ békéjének, az emberi értékek tiszteletének záloga. Elkötelezettségét fejezte ki aziránt, hogy a hazánkból Jeruzsálembe látogatók is otthon érezzék magukat a szentvárosban.

jeruzsal001

A Jeruzsálemmel kapcsolatos közhiedelmek, történelmi tévhitek szétoszlatását segítette dr. Grüll Tibor ókortörténész előadása. Kifejtette: a nem zsidó régészek által feltárt leletek hosszú sora bizonyítja a zsidóság Szentföldhöz való jogát, jelenlétük folytonosságát. A különböző vallású népcsoportok mai egymás mellett élése, szabad vallásgyakorlása, a város virágzása mind azt igazolják, hogy eredményes volt Jeruzsálem 1967-es újraegyesítése.

jeruzsal002

„Mindezzel a zsidóság évezredes álma vált valóra, akik a holokauszt mélységeiben is Jeruzsálem békéjéért könyörögtek.” – mutatott rá a felszabadítás természetfeletti jelentőségére Radnóti Zoltán főrabbi. Az est emelkedettségét fokozta Nógrádi Gergely és Raáb Gábor kántorok éneke, valamint Klein Judit énekművész előadása, melyet Neumark Zoltán zongorán kísért.

jeruzsal007jeruzsal004 jeruzsal005

A MAZSIHISZ huszonkét vidéki taghitközsége közül a mosonmagyaróvári ugyan kisebb, érdeme annál nagyobb a rendezvény megszervezésében – mondta Heisler András, az országos szövetség elnöke. Hozzátette: Jeruzsálem egyesítése nagyon fontos történelmi lépés volt, a város csak így egységben, Izrael fővárosaként képzelhető el a jövőben.

Fotó: Kardos Tamás

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint