Itt az ősz, több a baleset

Itt az ősz, több a baleset

- Kategória: Közélet

Az őszi időjárással megváltozott út- és látási viszonyok nagymértékben növelik a közlekedési balesetek kockázatát. Sajnos ez megmutatkozott a mosonmagyaróvári és környékbeli utakon is az elmúlt időszakban. Ebben a hónapban már két halálos baleset is történt, amik során hárman veszették életüket. A további tragédiák elkerülése érdekében a rendőrség még nagyobb körültekintést és odafigyelést kér a közlekedőktől.

Még csak néhány hete köszöntött be az ősz, ám a megváltozott időjárás és útviszonyok miatt már számos baleset történt Mosonmagyaróváron és környező utakon az elmúlt időszakban. Egy héten belül két halálos baleset is volt, amik bekövetkezéséhez hozzájárulhattak az őszi időjárás miatti rossz látási körülmények és útviszonyok.

Nagymértékben megemelkedett a gyalogos és kerékpáros gázolások száma is az elmúlt hetekben Mosonmagyaróváron és a környékén. – tudtuk meg Makó László alezredestől, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől. Elmondta: ezen balesetek bekövetkezésében vélhetően közrejátszottak az őszi időjárással megváltozott látási körülmények és útviszonyok. Sajnos több esetben súlyos – sőt, egy alkalommal életveszélyes – sérüléssel végződtek ezek az elütések, amik többségében kijelölt gyalogátkelőhelyen történtek. Ráadásul egy héten belül két balesetben hármam haltak meg, amik bekövetkezésénél szintén szerepet játszhattak a megváltozott időjárási körülmények.

Makó László hangsúlyozta: az őszi időjárással megváltozott út- és látási viszonyok lényegesen növelik a baleseti kockázatot, ezért még nagyobb körültekintéssel kell közlekedni. A balesetek többségében súlyos szabályszegés áll a háttérben, de vannak olyan esetek is, amikor kisebb hiba, egy másodpercnyi figyelemkihagyás áll a háttérben. A megváltozott őszi útviszonyokat jelzi, hogy több kisodródás, megcsúszás miatt történt baleset és sajnos járt is már tragédiával. Az alezredes arra figyelmeztet:  nedves aszfalt nem tapad úgy, mint a száraz és a hidegebb gumiabroncs sem tapad úgy mint a melegben, nyáron. Emellett a rosszabbodó látási viszonyok miatt nehezebb észrevenni a gyalogosokat, főleg, ha nem a zebrán kelnek át. A környéken történt balesetek többsége kivédhető lett volna szabálykövető magatartással vagy nagyobb körültekintéssel, mind az autósok, mind pedig a gyalogosok, kerékpárosok részéről.

Az alezredes kiemelte: az autósoknak, bicikliseknek, gyalogosoknak egyaránt figyelniük kell a megváltozott időjárási- és útviszonyokra. A gépjárművezetők részéről elengedhetetlen, hogy fokozott óvatossággal közelítsék meg a gyalogátkelőket, csökkentve ezzel a balesetek kockázatát. Szem előtt kell tartani továbbá azt is, hogy a hidegebb, nedves, olykor falevelekkel szennyezett útburkolaton lényegesen megnő a féktávolság. Ugyanilyen fontos, hogy a gyalogosok is kellő körültekintéssel lépjenek az úttestre. Annak ellenére, hogy a kijelölt átkelőhelyen elsőbbségük van, ezt nem szabad kikényszeríteni az autósoktól. Ne lépjenek elé féktávolságon belül lévő járműnek, teremtsenek szemkontaktust a jármű vezetőjével és győződjenek meg arról, hogy megadja-e az elsőbbséget. A felező vonalhoz érve várják meg, hogy a másik sávban érkező autó is megadja-e az elsőbbséget. Sajnos sok esetben történt gyalogos gázolás ilyen szituációban is az elmúlt időszakban. Ugyancsak kellő körültekintésre hívja fel a rendőrség a kerékpárosok figyelmét is, különös tekintettel a láthatóságra. Ennek érdekében az elkövetkezendő időszakban ismét figyelemfelhívó akciókat is szerveznek a „látni és látszani” kampány keretében.

Makó László hozzátette: noha a rendőrség mindent megtesz a balesetek megelőzése érdekében, a közlekedési morál romlása jól megmutatkozik a baleseti statisztikában is. Az előző év hasonló időszakához képest tíz százalékkal emelkedett a balesetek száma a környék útjain. Ezen belül is nagy mértékű – negyvenhárom százalékos – volt a súlyos sérüléssel járó esetek száma. Az okok között még mindig első helyen szerepel az elsőbbségadás elmulasztása, a gyorshajtás és nem megfelelő követési távolság tartása.

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár