Mosonmagyaróvár Retro: Álmodtak egy nagyot, a város egyik meghatározó lakóterülete lett belőle

Mosonmagyaróvár Retro: Álmodtak egy nagyot, a város egyik meghatározó lakóterülete lett belőle

- Kategória: Közélet

Álmodtunk egy nagyot! – hangsúlyozza Kürtös János, aki kezdeményezője, majd aktív résztvevője volt a mosoni lakóterület kialakításának. Múltidéző rovatunkban ezúttal azt mutatjuk be, miként alakult ki egy személyes törekvésből a város egyik meghatározó lakónegyede.

„Fiatal, családos emberek voltunk 1966-ban, vágyva egy önálló lakásra, mint mindenki, aki nyugodt, szép életet akart biztosítani a családjának.” – kezdi a Hajós utcai társasházak megvalósításának történetét Kürtös János. Mint mondja: a városban akkorra befejeződött a felüljáró melletti KISZ lakótelep építése, ám a Városi Tanács lakásépítése meglehetősen szűkös volt.

„Néhai Weisz János építész barátommal kerestük annak lehetőségét milyen módot találhatnánk gondjaink megoldására. Megkerestük a városi főmérnököt, Korbonitsz Lászlót, tudna-e segíteni. Két hét múlva arról kaptunk tájékoztatást dr. Adorján Józseftől, a város Vb. titkárától és a főmérnöktől, hogy lesz lehetőség a mosoni alsó fő utca mögötti és a Hajós utca által határolt területen lakóterület kialakítására.” – mondta.

Kürtös János hozzátette: a terület kisajátítása ugyan megtörtént, ám semmiféle közművesítési, beépítési terv nem volt.

„A városnak nincs terve a közeljövőben elindítani semmit ezen a területen, de ha rendelkezünk valami konkrét megoldással, akkor jelentkezzünk. – ezt mondták.  A kijelölt területről kapott helyszínrajz birtokában megkezdtük a beépítési vázlatok elkészítését és végül a mostani beépítésnek megfelelő tervet átadtuk a városi főmérnöknek, aki a város vezetőinek jóváhagyását megszerezte. Tekintettel arra, hogy nem volt beütemezve a közeli években a terület beépítése semmiféle közmű tervezése, így nem tudtak időpontot mondani mikor valósítható meg az építkezés. Barátainkkal összefogva, felmérve a terület lehetőségeit, úgy gondoltuk meggyorsíthatnánk, ha vállaljuk a tervek társadalmi munkában történő elkészítését. A javaslatukat elmondtuk a városi elöljáróknak, akik kezdettől fogva nagy támogatóink voltak. Rövid idő múlva a város vezetősége biztosított arról, hogy amennyiben elkészítjük a szükséges terveket, a város rövid idő alatt gondoskodik a megvalósításról. Weisz János építész és a Kühne-gyár energia osztályának dolgozói a kiviteli terveket rövid idő alatt, munkaidő után elkészítették és átadtuk jóváhagyásra a városnak. Ennek jóváhagyását követően megkezdődhetett a házak kiviteli terveinek elkészítése, a költségvetés pontosítása.

Weisz János barátom a munkája mellett, éjt nappallá téve elkészítette a kétszintes négylakásos társasház terveit, aminek alapján megkezdtem a jelentkezők összeírását az első húsz lakás építéséhez. Megkerestük a helyi OTP igazgatóját, aki támogatásáról biztosított bennünket és arról, hogy ha kell, soron kívül intézi a szükséges hitelek biztosítását. A megnövekedett feladat elvégzésére engedélyt kaptam a Kühne-gyár vezetésétől, hogy amennyiben nem megy a hivatali munkám rovására, úgy szabad mozgást kaphatok. A város vezetősége az egész lakótelepre vonatkozóan kikötötte, hogy a város egész területéről kötelesek leszünk befogadni a jelentkezőket, ennek természetesen eleget tettünk. A teljes kiviteli tervcsomag elkészítése után, amely tartalmazta már a víz, csatorna, központi fűtés terveit, megkezdtük a kivitelező kiválasztását a szerződés előkészítését. Számos tárgyalás után sikerült szerződnünk a Jánossomorjai Hanság Építő szövetkezettel. Erre az időpontra a város elkészítette a terület közművesítését, víz, csatorna, villany hálózatot, valamint az aszfaltos útburkolatot, így megkezdődhetett a házak építése. A kiviteli szerződés alapján az OTP elkészítette az első húsz lakó kölcsönszerződését, így a kivitelezőnek biztosítani tudtuk az anyagi fedezetet. Az előkészítő munkák mellett foglalkoznom kellett a folyamatosan jelentkező, lakásra vágyó emberekkel és hamarosan újabb húsz lakás építésének kellett megteremteni a feltételeket. A biztos létszám alapot adott arra, hogy figyelve a lehetőségeket, pályázatot nyújtsak be az ifjúsági lakásépítésen belül állami támogatásra. Megnyerve a megye támogatását a pályázat sikeres volt így a lakásonként 49 ezer forint vissza nem térítendő támogatás mellett volt papírunk arról, hogy kiemelt lakásépítési programban veszünk részt. Ennek birtokában tudtunk segítséget adni a kivitelezőnek az építéshez szükséges anyagok beszerzésében.

Számos nehézség után elkészült az első 20 lakás és 1969-ben két gyermekünkkel elsőként beköltöztünk a Radnóti utcai lakásunkba.” – mondta Kürtös János.

Hozzátette: abban az időben a háromszobás, teljes összkomfortos egyedi központi fűtéses konyhabútorral ellátott lakásoknak nagyon jó híre volt, így sürgősen kivitelezőt kellett találni és szerződni a következő húsz lakás építésére. A szerződést sikerült megkötni az Óvári Épszövel, valamint a Vasipari szövetkezettel. Az első öt háznál szerzett tapasztalatokkal felvértezve, simábban sikerült a házak befejezése. A sürgető igények miatt, szükséges volt a 16 lakásos épületek kiviteli terveinek elkészítésére. Ezért kérte Weisz János sürgős munkáját, aki Fisher György építész bevonásával elkészítette az épületek kiviteli terveit és az első házak gépészeti tervezők is elkészítették a szükséges terveket.

„A tervek elkészülte után megkértem az építési engedélyt a 6 darab, 16 lakásos házra, amit nagyon rövid időn belül megkaptunk. A lakások jó híre nagyon sok jelentkezőt vonzott, ennek megfelelően hamar betelt a 96 lakás. A házak készültek, ám nagyon sok problémát jelentett, hogy a kivitelező nem volt felkészülve ekkora volumenű építkezés elvégzésére így sajnos menet közben tönkrement. Ezért sok gonddal járt az utolsó épület befejezése.

Nagyon jó visszagondolni, hogy az akkor elhanyagolt gazos, bokros területből egy szép lakótelep alakult.” –hangsúlyozta Kürtös János.

 

(Rovatunkat ezúttal is segítette Ferencz Tibor, akinek helytörténeti könyvei az alábbi helyeken vásárolható meg: HUSZÁR GÁL VÁROSI KÖNYVTÁR, PERGAMEN PAPÍRBOLT, VECSEY TAMÁS órásmester, PUCI ÉS GÁBOR PAPÍR-ÍRÓSZER ÜZLET, FEHÉR LÓ KÖZÖSSÉGI HÁZ, TOURINFORM IRODA)

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit