Iskolarendőrök: Fegyelmezés helyett megelőzés a cél

Iskolarendőrök: Fegyelmezés helyett megelőzés a cél

- Kategória: Közélet

Közel tíz éve, 2008. szeptemberében indult el a mosonmagyaróvári és a környező településeken működő oktatási intézményekben is az „iskola rendőre” program. De mit is csinál egy iskolarendőr a gyakorlatban és kik végzik ezt a feladatot a városban, ennek jártunk utána.

Sokan talán azt gondolják, hogy egyfajta rendfenntartó és fegyelmező erőként vannak jelen az iskolarendőrök az intézményekben. Feladatuk azonban sokkal inkább tanácsadás, baleset- és bűnmegelőzés. „ A munkánk meghatározó része a közlekedésbiztonság, hogy a gyerekeket felvértezzük azokkal az ismeretekkel, akik birtokában elkerülhetik, hogy egy közlekedési baleset részeseivé, vagy okozóivá váljanak.” – hangsúlyozza Zwickl Krisztián, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság balesetmegelőzési főelőadója, aki a városban és a környező településeken koordinálja az iskola rendőre programot. Elmondta: a mosonmagyaróvári intézményekben Pápai Gyula őrnaggyal közösen látják el az iskolarendőri feladatokat, míg a településeken a körzeti megbízottak végzik ezt a munkát.

„Az iskola rendőrének elsődleges feladata a prevenció.” – emelte ki Zwickl Krisztián. Folyamatosan kapcsolatot tartanak az iskola vezetésével, az osztályfőnökökkel. A diákok számára baleset-, illetve bűnmegelőzési foglalkozásokat tartanak, a szülők, tanárok részére felvilágosítást adnak különböző témakörökben. A tanévkezdést követő hetekben például rendszeresen jelen voltak a forgalmasabb iskoláknál lévő gyalogátkelőknél, hogy segítsék a gyerekek áthaladását az úttesten. Rendszeresen tartanak előadásokat a diákoknak tanórák keretében. Zwickl Krisztián hozzátette: évről évre egyre több megkeresését kapnak a pedagógusoktól az ilyen jellegű előadások megtartását. Emellett a gyerekek is lelkesednek az elméleti és gyakorlati foglalkozások iránt. Részben az ilyen jellegű felvilágosításoknak is köszönhető, hogy évek óta csupán néhány olyan közlekedési baleset történik a környéken, aminek részesei, vagy okozói gyerekek.

Ritkábban ugyan, de előfordult az is, hogy egy-egy tanulóval át személyesen kell átbeszélnie az iskolarendőrnek a problémás viselkedést, vagy annak lehetséges következményeit.

DSC_6735

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti