A sürgősségin nem a megfázást kezelik

A sürgősségin nem a megfázást kezelik

- Kategória: Közélet

Két és fél éve működik úgynevezett triage rendszerrel és önálló osztályként a Karolina Kórház sürgősségije. Az osztály tulajdonképpen a kórház kapuja, hiszen ide jönnek az utcáról a sürgős ellátást igénylők és ide futnak be a mentők is. Havonta átlagosan több mint ezer beteg keresi fel a sürgősségit.

„Előbb utóbb mindenki kapcsolatba kerül a sürgősségivel. Vagy bejön, vagy hozzák, vagy egy közeli hozzátartozója kerül ide.” – hangsúlyozza dr. Valér Marcell osztályvezető. Mint mondta: éppen ezért lenne fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, mire való az osztály. Sokszor ugyanis indokolatlanul, több napja, hete, vagy akár hónapja fennálló problémákkal jönnek a sürgősségire. „Akut, hirtelen kialakuló, az életet veszélyeztető állapot. Alapvetően ilyen panaszok esetére áll rendelkezésre a sürgősségi osztály. Ennek ellenére gyakorta érkeznek betegek hosszabb ideje fennálló panaszokkal, fogfájással, hasmenéssel, megfázással, de olyan is előfordult, akinek a torka fájt, benőtt a körme, vagy hetek óta fájdalmas a vizelése. Ezekkel a panaszokkal a háziorvost, vagy a szakrendelést kell felkeresni.” – szögezte le a főorvos. Dr. Valér Marcell kiemelte: a betegeket abból a szempontból vizsgálják, hogy szükségük van-e kórházi alapú sürgősségi ellátásra. Amennyiben nem, úgy a háziorvos, vagy szakrendelés felkeresését javasolják. „A cél kiemelni azokat, akiknek valóban azonnali ellátásra van szükségük. A vizsgálatokat követően eldöntjük, hogy kórházi felvételt igényel, vagy szakrendelésre, illetve háziorvoshoz irányítjuk a beteget.” – hangsúlyozta dr. Valér Marcell. A pácienseket úgynevezett triage értékelő rendszer alapján osztályozzák, ami segítségével meghatározzák az ellátás sorrendjét és szintjét is. A triage-szint határozza meg, hogy a beteget mennyi időn belül kell orvosnak megvizsgálnia. Először egy állapotfelmérés történik, besorolják a beteget egy kategóriába a súlyossági állapotnak megfelelően – fejtette ki Medvácz Péter főnővér helyettes.

A főorvos kiemelte: az osztály működése óta eltelt két és fél év alatt sokat javult a helyzet, a betegek és a háziorvosok közül is sokan megértették már a sürgősségi működésének lényegét. Gyakran azonban a városban, vagy a környéken dolgozó vendégmunkások nincsenek tisztában azzal, hogy például megfázással, gyomorrontással, vagy hasmenéssel a területileg illetékes háziorvost kell felkeresni. „Többször előfordult, hogy a munkáltatók küldik a betegeket ilyen panaszokkal a sürgősségire.” – tette hozzá Krániczné Major Alexandra főnővér.

Dr. Valér Marcell elmondta: az utóbbi időben gyakorta tapasztalják azt is, hogy a délelőtti órák viszonylagos nyugalmát követően délután kettő óra körül rengetegen érkeznek. A tapasztalatok szerint ennek oka, a betegek nincsenek tisztában azzal, hogy háziorvosuknak délután négyig rendelkezésre kell állnia, függetlenül a rendelési időtől.

surgossegi

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklós: „A város érdeke felül fogja írni a pártérdeket”

„Bízom az októberben munkába álló képviselő-testület minden tagjának