Indul a bankok elszámoltatása és a forintosítás

Indul a bankok elszámoltatása és a forintosítás

- Kategória: Közélet

A devizahitelesek ügye a 2010-es kormányváltás óta folyamatosan a kormány napirendjén van, 180 ezer hiteles élt a végtörlesztés és szintén 180 ezer devizahiteles pedig az árfolyamgát lehetőségével. Érvényben van a kilakoltatási kvóta is. A legnehezebb helyzetben lévőknek az ócsai lakópark nyújt új esélyt. A 2014-ben megválasztott Országgyűlés első döntése volt, hogy május 12-i ülésén meghosszabbította a devizahitelesekre vonatkozó kilakoltatási moratóriumot.

A végső határidő ki nem jelölésével a bankokat is érdekeltté tették a devizahitelesek ügyének gyors rendezésében. A kormány lehetővé tette, hogy a munkáltatók 5 millió forintig adó- és járulékmentesen támogathassák dolgozóik lakáshitel törlesztését vagy lakásvásárlását. A lakáscélú cafeteria lényege, hogy a munkáltató 5 év alatt összesen 5 millió forinttal, azaz akár havi 83 ezer forinttal járulhat hozzá a dolgozók lakáshitelének törlesztéséhez. Ez az összeg azért is jelentős, mert átlagosan 7 millió forint a magyar családok adóssága. A vissza nem térítendő támogatás lakásépítésre vagy vásárlásra illetve felújításra is felhasználható. Ez több mint 700 ezer lakáshitelesen segíthet.

A Nemzeti Eszközkezelő már közel 200 milliárd forint lakossági adósságot számol fel, ügyfeleként átlagosan 8,2 millió forint tartozás szűnt meg. Az eszközkezelőnek tavaly év végéig 24 273 ingatlant ajánlottak fel, mintegy 16 ezer igénylést dolgoztak fel és közel 14 ezer ingatlant vásároltak meg, 8 ezer igénylés feldolgozása folyamatban van. A társaság 2015 végére a kormányprogramban meghirdetett keretszámnak megfelelően meg tudja vásárolni a 25 ezer ingatlant.

A kormány 2014-ben a Kúriához fordult, hogy hozzon jogegységi döntést több kérdésben a további törvényalkotás érdekében. Ez tavaly júniusban történt meg. Azután, júliusban fogadta el a parlament az „első devizahiteles törvénycsomagot”. Ennek alapelvei: minden visszajár az adósoknak, amit tisztességtelenül vettek el tőlük a bankok. E törvény alapján kezdődhettek meg 2014 őszén a bankok kontra Állam perek, amelyekben a bankok elbuktak. Az Alkotmánybíróság 2015 január végén mondta ki, hogy a törvénycsomag nem alaptörvény-ellenes, azaz nem megkerülhető a bankok elszámoltatásáról szóló törvény végrehajtása. A bankok időhúzó taktikája tehát elbukott.

Az elszámolásokra nem egyszerre kerül sor. Az értesítéseket 2015. március 1. napja és 2015. november 30. között küldik ki a bankok. A devizahitelesek március-április folyamán kapják meg a bankoktól az elszámolási értesítőket.

A forinthitelesek és a hitelüket ténylegesen devizában törlesztők csak augusztus-szeptemberben kapnak ilyen értesítőt. A bankok 2015. február 1-jei fordulónappal kötelesek elszámolni majd a tisztességtelenül felszámított árfolyamréssel és kamatokkal, költségekkel a deviza és a deviza alapú hitelesek felé, s szintén e fordulónappal forintra átváltani a fennmaradó tartozást. Az elszámolás a forinthitelesek esetében 2015. június 30-i fordulónappal történik. Az elszámolási értesítők kiküldését hátráltathatják a folyamatban lévő banki elszámolási perek. Ha az adott intézmény által indított per deviza alapú kölcsönök esetében március 1-jéig, illetve a devizában törlesztettek és a forinthitelek esetében augusztus 1-jéig nem zárul le, akkor az elszámolás megküldésének határideje az érintett fogyasztói körnek a per befejezésétől számított hatvanadik nap.

A fogyasztók az elszámolás során visszakapják a futamidő alatt tőlük tisztességtelenül elvont kamatokat, költségeket, illetve a deviza alapú hitelesek a tisztességtelen árfolyamrés összegét. A bankok kiszámítják és egy levélben érkező értesítőben közlik a levonás nyomán fennmaradó kölcsöntartozás és a jövőben fizetendő törlesztő részletek összegét is. Ezzel együtt a deviza alapú és a ténylegesen devizában törlesztett kölcsönöket átváltják forintra. Az elszámolás alapján visszajáró összegeket az elszámolás megküldésétől számított 15 munkanapon belül kell a pénzügyi intézménynek jóváírnia vagy – a már megszűnt fogyasztói szerződéseknél – átutalnia, kifizetnie. Az új, kedvezőbb törlesztő részletek fizetése első alkalommal az elszámolás megküldésére nyitva álló határidő utolsó napját követő hónapban történik. Az elszámolás során a februári fordulónaptól az elszámolási értesítésig tartó esetleges túlfizetést is jóváírják.

 2015/3

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti