Főorvos piros bohócorral

Főorvos piros bohócorral

- Kategória: Közélet

A piros bohócorr éppúgy hozzátartozik a kis betegek ellátásához, mint a sztetoszkóp, vagy a recepttömb dr. Szijjártó Lászlónál, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház gyermekosztályának közelmúltban kinevezett főorvosánál. A doktor mint mondja: a gyógyulás érdekében a megfelelő kommunikáció legalább annyira fontos, mint a szakszerű kezelés. Az osztályvezető ezt az elvet szeretné általánossá tenni a gyermekosztályon.

Dr. Szijjártó László harminc éve szerezte meg orvosi diplomáját, 1992. óta gyermekorvos. Ez idő alatt számos hazai kórházban – Budapesten, Székesfehérváron, Pécsett, Tapolcán – dolgozott, 1995-től pedig tizennégy éven át Hollandiában volt egy városi kórház gyermekorvosa, ahol a mai napig is részállásban dolgozik.  Az ott szerzett tapasztalatokkal kezdte el 2009-ben a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban – az országban elsőként– a kettős vak placebo kontrollált, rendkívül megbízható eredményt adó  ételallergia vizsgálatokat gyermekeknél. Néhány éve pedig már immunterápiás kezeléseket is végeznek ételallergiásoknál, egyedülálló módon az országban. A forradalminak számító kezeléssel átütő sikereket ért el tej és tojás allergiás gyermekek gyógyításában.

Szijjártó doktor már évekkel ezelőtt kapcsolatba került a Karolina Kórház gyermekosztályával, amikor bekapcsolódott az ügyeletbe. Dr. Bereczky Judit nyugdíjba vonulását követően pedig, az év elejétől megbízott főorvosként elvállalta az osztály vezetését. Osztályvezetői kinevezésére a közelmúltban került sor. Dr. Szijjártó László azt mondja: szeretné a modern, nyugat-európai szakmai elveket követő gyakorlatot megerősíteni és teljessé tenni az osztályon. Munkatársai a mindennapi nehézségek ellenére motiváltak.

„Célom, hogy beteg- és szülőbarát, a szülőket partnernek tekintő ellátás alakuljon ki az osztályon..” – hangsúlyozta a főorvos. Mint mondta: ennek egyik fő eleme a megfelelő kommunikáció, hogy ne alá- és fölérendeltség legyen orvos és beteg között. Sajnos a tapasztalat az, hogy sokszor a betegek sem igénylik a teljes körű tájékoztatást, a döntést kizárólag az orvosra bíznák. Pedig a hatékony kommunikáció közel annyira fontos része a gyógyításnak, mint a megfelelő vizsgálatok és gyógykezelés kiválasztása.

DSC_6591

Az osztályvezető hozzátette: a szakrendelésen próbálják tervezhetővé tenni az ellátást annak érdekében, hogy rövidebb legyen a várakozási idő. Ezért arra törekednek, hogy előre egyeztetett időpontra érkezzenek a betegek. A beutaló nélkül a sürgősségi ellátásra érkezőkkel – ha a gyermek állapota nem súlyos – sajnos előfordulhat, hogy  akár órákat kell várniuk, amíg sorra kerülnek. Itt úgynevezett triage rendszer működik, azaz az előzetes állapot felmérés alapján döntik el, hogy kire mikor kerül sor. Ennek megfelelően nem érkezési sorrendben történik az ellátás. Ezért mindenkinek javasolják, hogy gyermekük érdekében, ha tehetik, elsőként  a háziorvosukhoz forduljanak.

Dr. Szijjártó László újításokat tervez az újszülött ellátásban is. Változtatni kíván azon a gyakorlaton, hogy a szülés utáni első napokon az újszülöttet elkülönítik az anyától és csupán a szoptatás idejére vannak együtt. “Megbízható kutatások és a legjobb egészségügyi rendszerrel rendelkező országok gyakorlata, valamint több élvonalbeli hazai kórház tapasztalatai alapján ma már biztosan tudjuk, hogy  kiemelten fontos az újszülött és a frissen szült anya egészsége szempontjából is az első órában a szoros együttlét, a szoptatás megkezdése. Ezen az úgynevezett “ arany órán” túl is az első napokban elemi fontosságú a baba és anya huszonnégy órás folyamatos együttléte. Ez biztosítja  optimálisan  az újszülött fejlődését, az anyatej termelődést, a baba-anya kapcsolat harmonikus kialakulását. Természetesen ápolóink  ehhez maximális és szakszerű segítséget nyújtanak, figyelembe véve az anya és a baba igényeit, kívánságát is.” – hangsúlyozta a főorvos. Ennek bevezetésére törekednek most, ami változtatásokat igényel az osztályon és szükség van tájékoztató kiadványok készítésére is, hogy minden szülő megértse, mit miért javasolnak és belássák, hogy ez közös érdeke babának és anyának. Még akkor is, ha néha áldozatokkal, nehézségekkel jár a kezdetekben. A további tervek között szerepel például egy olyan helyiség kialakítása is, ahol a szülők megfelelő körülmények között sajátíthatják el az újszülött ellátását.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint