Bicikli, esernyő és karácsonyfa a csatornában

Bicikli, esernyő és karácsonyfa a csatornában

- Kategória: Közélet

Napi szinten történik üzemzavar a szennyvíz csatorna hálózaton az olyan dugulások miatt, amit a nem oda való anyagok, tárgyak okoznak. Leggyakrabban a nedves törlőkendők miatt történnek ilyen esetek, de a szakemberek egészen extrém esetekkel is találkoztak már.

Miként kerülhet a csatorna hálózatba kerékpár váz, karácsonyfa, vagy akár kismalac? Erre a kérdésre még az Aqua Kft. sokat látott szakemberei sem tudják a választ, pedig számos hasonló esettel találkoztak már.

A társaságnak évente több tízmilliós többlet kiadást, a hálózaton pedig gyakorta üzemzavart okoznak az olyan tárgyak, amik valójában nem a szennyvíz csatornába valók. – hangsúlyozta lapunknak Csapó Imre, az Aqua Kft. ügyvezetője. Elmondta: a városi csatornahálózat teljes hossza mintegy kétszáz kilométer. Ehhez jönnek még a levéli, a mosonudvari és máriakálnoki vezetékek, amiken szintén a mosonmagyaróvári tisztítóba érkezik a szennyvíz. Sajnos sok esetben kerülnek idegen tárgyak a hálózatba, amik napi szinten okoznak dugulásokat. Leggyakrabban a WC-n lehúzott törlőkendők miatt történnek ilyen üzemzavarok. Míg évekkel ezelőtt alig néhány esetben fordult elő emiatt dugulás, most már naponta kell emiatt beavatkozni. Ezek az anyagok nem bomlanak le, a csatornában az átemelő szivattyúkra rátekerednek és üzemzavart okoznak. Sokszor a kendők teljesen tönkreteszik a műtárgyak gépészetét.

20170227_125841 20170302_101134

Szerencsére ritkábban fordul elő ugyan, de annál nagyobb kárt okoznak az egyéb idegen tárgyak a hálózatban. A szakemberek találtak már a csatornában vasrudakat, esernyőt, karácsonyfát, pufajkát és különféle állatok tetemeit. Ezek nyilvánvalóan úgy kerültek a rendszerbe, hogy a csatornafedelet felemelték és egyszerűen bedobták. Ezekben az esetekben általában a magasnyomású tisztítóval nem tudják megszüntetni a dugulást, így a rendszer megbontására van szükség.

Az ügyvezető hangsúlyozta: fontos, hogy ne használják a csatornát szilárd hulladékok eltüntetésére. Kérik tovább, ha azt tapasztalják, hogy valaki ilyen tárgyakat szeretne az aknafedlapon keresztül a hálózatba dobni értesítse az Aqua Kft.-t. Ugyancsak várják a bejelentéseket arról, ha megrongálódott, vagy billegő fedlapot tapasztalnak valahol.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti