Figyelnek az idősekre

Figyelnek az idősekre

- Kategória: Közélet

Október elseje az Idősek világnapja. Ennek okán is a rendőrség kiemelt figyelmet fordít ebben a hónapban arra, hogy felhívja a korosztály áldozattá válásának magasabb kockázatára.

Amint azt Pápai Gyula őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója portálunknak elmondta: egész évben fokozottan figyelnek az idősek védelmére. A megelőzés minden lehetséges eszközével igyekeznek fellépni a nyugdíjasokat és a szépkorúakat érintő bűncselekmények megelőzése, visszaszorítása érdekében. Éppen ezért az elmúlt időszakban is több helyi nyugdíjas klub tagjai számára tartott előadást az őrnagy a vagyon- és személyvédelem, illetve az áldozattá válás megelőzésének témakörében. A szakember tájékoztatókkal, személyes tanácsadással próbálja felhívni az idősek figyelmét az őket leginkább érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeire.

Pápai Gyula hozzátette: a szépkorúak élethelyzetüknél, koruknál és egészségügyi állapotuknál fogva védtelenebbek, sok esetben nehezen vagy egyáltalán nem ismerik fel azokat a helyzeteket, amikor csalás vagy lopás áldozatává válhatnak, illetve ha felismerik, nem tudnak ellene hatékonyan védekezni. A prevenciós előadások során az időskorúak az őket leggyakrabban érintő veszélyhelyzetekről, bűncselekményekről és azok megelőzési lehetőségeiről kaptak felvilágosítást. Az őrnagy szerint az eddigi tapasztalatok alapján a helyi nyugdíjas klubok tagjai szívesen veszik ezeket a prevenciós programokat és megfogadják az ott hallottakat. A beszélgetések során az is kiderült, hogy sokakat próbáltak már bűnözök átverni, meglopni, ám tájékozottságuknak köszönhetően az esetek többségében végül nem váltak bűncselekmény áldozatává. Sajnos azonban még mindig gyakran előfordul, hogy az elkövetők sikerrel járnak. A szakember szerint éppen ezért fontos, hogy folytassák ezt a bűnmegelőzési programot, ami során főként a lopásokkal, valamint a telefonos csalással kapcsolatosan adtak hasznos információkat.

Pápai Gyula kiemelte: a koronavírus járvány miatt a csalási módszerek is átalakultak, szinte teljes egészében a virtuális térbe helyeződtek át. Míg korábban az volt a jellemző, hogy valamilyen becsengettek, majd elvonták az áldozat figyelmét és kifosztották, most mindez telefonon, vagy elektronikus levelek formájában történik. Az előadásokon elsősorban ezekre a veszélyekre hívják fel a figyelmet. Fontos például, hogy ne vegyenek fel általuk ismeretlen országból érkező hívást, illetve ne hívjanak vissza ilyen számot. Ne adják meg adataikat emailban érkező megkeresésekre. Sajnos még mindig gyakoriak az úgynevezett unokázós csalások. Fontos, hogy minden ilyen gyanús megkeresést jelezzenek a rendőrség felé.

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár