„Mi vagyunk azok, akik egy baleseti helyszínen rajzolnak és akik adott esetben összehúzzák a fekete zsákot.” – Kis odafigyeléssel elkerülhetők lennének a balesetek

„Mi vagyunk azok, akik egy baleseti helyszínen rajzolnak és akik adott esetben összehúzzák a fekete zsákot.” – Kis odafigyeléssel elkerülhetők lennének a balesetek

- Kategória: Közélet

A legtöbb közlekedési baleset egy kis odafigyeléssel, előzékenységgel és a szabályok betartásával elkerülhető lenne. Sokszor egy pillanatnyi figyelmetlenség, vagányság vezet tragédiához. Szinte naponta szembesülnek ezzel a baleseti helyszínelők.

Bizonyára sok autós találkozott már vezetése során baleseti helyszínnel. Legtöbben csak az összeroncsolódott járműveket és krétarajzokat látják az aszfalton. Írásunkban azonban annak próbálunk utánajárni, mi is történik egy ilyen baleset helyszínen. Ebben volt segítségünkre Szarvas Bálint, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának baleseti helyszínelője, aki kollégáival nap, mint nap találkozik ilyen esetekkel.

Szarvas Bálint mint mondja, néhány éve baleseti helyszínelő, de ezalatt számos embert látott már, akik balesetben vesztették életüket. Többször sokkoló és szívszorító, amit egy helyszínen lát, de túl kell tennie magát mindezen és csak a feladatára koncentrálni. „Mi vagyunk azok, akik egy baleseti helyszínen rajzolnak, akik adott esetben összehúzzák a fekete zsákot és akik a hajnali órákban becsöngetnek a rossz hírrel a hozzátartozók ajtaján.” – hangsúlyozza. Ennek ellenére nagy lelkesedéssel sőt, hivatástudattal végzi ezt a munkát, mint ahogy kollégái is. Mint mondja, ezt máshogy nem is lehet. Ehhez a hivatáshoz az elkötelezettség mellett az is kell, hogy túltegyék magukat azokon a borzalmakon, amiket gyakorta látnak. Ez nem munka, hanem hivatás. – vallja a főtörzsőrmester. Hozzátette: noha volt a családjában rendőr, ő sohasem akarta ezt a pályát választani, ám végül mégis erre került. Számára ez nem csupán munka, hanem hivatás. Mint mondja: gyermekkora óta rajong az autókét, ezért is örül annak, hogy a közlekedésrendészeten baleseti helyszínelőként dolgozhat.

„Még ha egy kívülállónak nem is úgy tűnik, de rendkívül érdekes ez munka ez, hiszen nincs két egyforma helyszín. Még akkor is különböznek, ha a baleset egészen hasonló közlekedési szituációban történt. Számomra mindig érdekes, hogy miért történik egy baleset és  miért pont úgy, milyen erőhatások hogyan hatottak az ütközéseknél. A helyszínelő munka legérdekesebb része pedig a „nyomozás”, például egy helyszínelhagyásnál, vagy ahol nincsenek szemtanúk. Sokszor hosszabb időt is igénybe vesz, mire végére járunk egy ilyen esetnek. De mindig örömmel tölt el, ha sikerül megoldani az ügyet.” – hangsúlyozta a főtörzsőrmester.

Szarvas Bálint hozzátette: mindig is fontos volt számára a baleset megelőzés, ám amit munkája során eddig látott, még inkább megerősítette ebben. Számos olyan tragédiával szembesült, ami egy kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna. Néha csak egy kis odafigyelésen és az előzékenységen múlik egy ember élete. Nem csupán magunkért, de másokért is felelősek vagyunk akkor, amikor gyalogosként vagy gépjárművel közlekedünk. A helyszínelő több olyan esetet is felhozott az elmúlt időszakból, amikor akár a becsatolt biztonságiöv megmenthette volna egy baleset részesének életét. Éppen ezért Szarvas Bálint szorgalmazza, hogy olyan balesetmegelőzési előadásokat tartsanak a helyi oktatási intézményekben, ahol egy-egy konkrét eset kapcsán szembesülhetnek a fiatalok a rájuk leselkedő veszéllyel. – tette hozzá.

„A biztonsági öv elsősorban nem azért van, hogy a rendőrök ne büntessenek meg, hanem a közlekedők biztonságáért. Egy-egy közúti ellenőrzés során ezt gyakorta el szoktam mondani a megállított szabályszegő autósoknak. Sokszor konkrét baleseti példákat is felhozok, amit személyesen láttam és ahol a becsatolt öv megóvta volna a vezető, vagy utas testi épségét. Úgy látom, hogy az esetek többségében ezek a példák megérintik az embereket és elgondolkoznak a hallottakon. Ha ezzel csak egy embert meg tudunk menteni már elértük a célunkat” – emelte ki a főtörzsőrmester.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint