Egy városrész vizét szennyezte meg a szabálytalanul bekötött házi vízmű

Egy városrész vizét szennyezte meg a szabálytalanul bekötött házi vízmű

- Kategória: Közélet

Már korábban is több fórumon felhívta a figyelmet az Aqua Kft. a házi vízművek ivóvízhálózattal történő összekapcsolásának kockázatára. Ennek ellenére a közelmúltban egy felelőtlen ingatlantulajdonos kis híján közegészségügyi vészhelyzetet okozott azzal, hogy a kertjében fúrt kútból származó ellenőrizetlen minőségű víz a városi vízhálózatba került. A környéken lakó több száz ember volt kénytelen emiatt napokig palackozott vizet inni, vagy az Aqua által biztosított lajtos kocsikból nyerni az ivóvizet.

Az Aqua Kft központi diszpécserszolgálatára érkezett bejelentés a minap arról, hogy Mosonmagyaróváron a Malom és Molnár utcákban sárga színű, záptojás szagú víz folyik a csapból. A társaság szakemberi azonnal ellenőrizték a hálózatot és átöblítést hajtottak végre, aminek eredményeként a jelenség megszűnt. – tudtuk meg Csapó Imrétől, az Aqua Kft. ügyvezetőjétől. Elmondta: a következő napon azonban ismét jelentkezett a probléma, aminek forrása feltételezhetően idegen víz bekerülése volt a hálózatba. A területen ellenőrizték a fogyasztóhelyeket és az esti órákban felfedezték a hibajelenség okát. Kiderült, hogy ennél az ingatlannál a közműhálózatot összekötötték a házi egyedi belső kutas rendszerrel. Az itt működő szivattyú jutatta be az udvaron lévő, ellenőrizetlen kút vizét az ivóvíz hálózatba.

Az ügyvezető kiemelte: a vízbekötést azonnal lezárták és megkezdték a hálózat tisztítását. Másnap a területen vízbakteriológiai mintákat vettek vizsgálat céljából, amik vegyes eredményeket hoztak. Ezért néhány nappal később megismételték a mintavételt, amik mindegyike már szerencsére negatív eredményt adott. Így az érintett közel százhúsz ingatlanban ismét biztonsággal használhatják a vezetékes vizet.

Az eset kapcsán Csapó Imre kiemelte: a vízi közmű törvény egyértelműen megfogalmazza, hogy a házi, egyedi vízellátó rendszert szigorúan tilos a közmű hálózattal összekötni. Ezzel tisztában kel lenniük a vízvezeték szereléssel foglalkozó szakembereknek is. Szerencsére az elmúlt több mint egy évtizedben nem fordult elő hasonló eset Mosonmagyaróváron és a környékén. Szeretnék azonban a továbbiakban is megelőzni a hasonló problémákat, ami akár tömeges megbetegedéshez is vezethet, hiszen az udvarokon fúrt kutak vízminősége ellenőrizetlen.

Az ügyvezető hozzátette: a saját kút használata megengedett, de az csak locsolásra, kocsimosásra jó általában, hiszen ezek a kutak nem ivóvíz minőségű vizet szolgáltatnak. Tehát amennyiben fogyasztásra használják, úgy saját magára és családjára is veszélyt jelent. Ha azonban ezt összekötik a települési ivóvízvezeték-rendszerrel, akkor már mások egészségét is kockáztatják. A házi hidroforok nyomása általában nem éri el a közüzemi nyomást – ami 3,5-4,5 bar -, de ebben az esetben meghaladta a berendezés által előállított víznyomás ezt az értéket. Emiatt történt meg a szennyezés.

Csapó Imre hangsúlyozta: ennek következményeit vállalnia kell az adott ingatlan tulajdonosának. Az Aqua Kft. feljelentést tett közegészségügyi vészhelyzet okozása miatt, valamint az okozott károk megtérítésére is kötelezi az érintettet, hiszen csak a hálózat átöblítése több százezer forintos költségekkel járt.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti