Egy játszóház, ahol barátságok szövődnek

Egy játszóház, ahol barátságok szövődnek

- Kategória: Közélet

Időszakos gyermekfelügyelet három bölcsődében is!

Noha gyermekeim már kinőttek a mászó-tipegő korból, örömmel olvastam, hogy kisgyermekes szülők napközbeni egy-két órás elfoglaltsága idejére hozzáértő és felelősséget vállaló szakember felügyeletére bízhatják Mosonmagyaróváron is a csemetéjüket.

Gyermekmegőrzést elsősorban nyugdíjas nénik, vagy évkihagyó egyetemista lányok vállalnak jó pénzért. Miért vállalkozik erre egy bölcsőde? – kérdezem Boczné Németh Tímeát, a Mosonmagyaróvár Egyesített Bölcsődék Intézményének vezetőjét.

– Valóban sokan rácsodálkoznak a felhívásunkra, noha ez a mindhárom tagintézményünkben elérhető szolgáltatás már 2008-tól létezik. Bár nagyon sokan tudnak róla, de úgy gondoltuk, hogy ismét elmondjuk mindenkinek, hogy mindössze 265 forintért egy-egy órára külön erre a célra kialakított helyiségben szakképzett kisgyermeknevelők vigyáznak a picikre. Az adventi időszakban, a szeretet, a család legszentebb ünnepére készülve, egyébként is megsokasodnak a feladatok. A bölcsőde, előzetes bejelentés nélkül is igény bevehető alternatív szolgáltatása, a gyermekfelügyelet persze nem csak a bevásárlás alkalmával lehet hasznos, de szívesen ajánljuk azoknak is, akik alkalmi munkát végeznek, tanulnak, fodrászhoz mennek, vagy a család ügyes-bajos ügyeiket intézik.

Ha több órahosszat marad a gyerek, akkor enni-innivalót kell magukkal hozni?

– Nem feltétlenül, mert a 7 és 14 óra között működő időszakos gyermekfelügyelet alatt az étkeztetést is meg tudjuk oldani. Csupán az a kérésünk, hogy ezt előző nap 16 óráig mindenképpen jelezzék.

És igaz az is, hogy emellett „nulladik évfolyam” is működik a bölcsődében?

– Dehogy! – neveti el magát Tamás Edina (képünkön) felsőfokú végzettséggel rendelkező szakgondozónő. – Itt, a Kormos lakótelepi Gólyahír Bölcsődében működő Baba-mama játszóházunkban a bölcsődei életbe való beszoktatást szeretnénk megkönnyíteni azzal, hogy együttjátszásra invitáljuk a kicsiket anyukájukkal, apukájukkal. Az önfeledt játékban a kisgyermekek gyarapítják a világról szerzett ismereteiket, és közben észrevétlenül fejlődik szocializációs képességük is. Ez nem bölcsődei beszoktató, hiszen ide bárki, bármikor betoppanhat, és nincsenek különleges megkötöttségek sem. Inkább úgy mondanám, hogy ez egy zárt játszótér jellegű foglalkoztató. Nálunk a gyermekfelügyelet és a játszóház együtt működik, jönnek az anyukák, és itt hagyják a gyermeküket, egy másik és egy harmadik anyuka a kicsivel marad, beszélgetnek, kicserélik a tapasztalataikat, barátságok szövődnek.

Képek garmadát nézzük az albumban. Mosolygós szülők, gyerkőcök, gyertyafényes születésnapok, szalagos majálisok, bohókás farsangi mulatságok, önfeledt sorjáték… Látom, hogy vannak visszatérő vendégek, de a legtöbben alkalmi betérők. Tímeával és Edinával beszélgetve egyértelmű, hogy nem csak a Karácsony égisze alatt kerülnek ismét előtérbe ezek az alternatív szolgáltatások, hanem a szeretet és a gondoskodás jegyében, a családoknak való segíteni akarás szándékával. Nem „csak” szolgáltatás ez, hanem szolgálat, amelynek igazi mozgatórugója mélyen gyökerezik: felelősségben, emberségben, a választott hivatás iránti elköteleződésben.

Vizsy Ferenc

2015/19

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti