„Csak egy percre álltam meg” – Sokan hagyják figyelmen kívül a tiltótáblákat

„Csak egy percre álltam meg” – Sokan hagyják figyelmen kívül a tiltótáblákat

- Kategória: Közélet

„Éppen csak egy percre ugrottam be. Csak a gyereket raktam ki.” – általában ezek a magyarázatok, amikor a rendőrség, vagy az önkormányzati rendészet munkatársai éppen intézkedni kezdenek egy tilosban megálló, vagy várakozó autóssal. A hatóságok napi szinten találkoznak ilyen autósokkal Mosonmagyaróváron, akik szabályszegésükkel sok esetben nagymértékben akadályozzak az adott útszakasz forgalmát, vagy akár balesetveszélyes helyzeteket idéznek elő.

Évek óta egyre feszítőbb probléma a parkolás Mosonmagyaróváron is. Több az autó és kevés a hely. Sokszor azonban a kényelmesség, a nemtörődömség okoz közlekedési konfliktusokat a városban. „A fizikai korlátokkal, a parkolási kapacitás határával nem lehet mit kezdeni.  Ám mindenki részéről egy kis odafigyeléssel sokat javulhatna a helyzet.” – hangsúlyozza Nagy Mihály az önkormányzati rendészet vezetője, aki kollégáival együtt naponta szembesül ezzel a problémával. Hozzátette: sokszor nem a parkolók hiánya, hanem inkább a kényelmesség miatt állnak meg tilosban az autósok. A rendészeknek napi szinten adnak munkát a szabályszegő autósok a város szinte minden részében. Az elmúlt évben például a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt összesen 837 esetben intézkedtek, aminek túlnyomó többségére a tilosban történő megállás, illetve várakozás miatt került sor. Nagy Mihály hozzátette: sajnos a tapasztalatok szerint a renitens autósok többsége zaklatásnak veszi a vele szembeni intézkedést, sokszor magukból kikelve, minősíthetetlen hangnemben fejezik ki nemtetszésüket. „Nem célunk a bírságolás. Éppen ezét a fokozatosság elvét betartva az első időkben csak figyelmeztetünk a problémás helyeken. Sajnos azonban ez sok esetben nem vezetett eredményre.” – hangsúlyozta a rendészet vezetője.

Hasonló tapasztalatokról számolt be portálunknak Makó László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője is. Az alezredes mint mondja: naponta kénytelenek intézkedni olyan autósokkal szemben, akik figyelmen kívül hagyják a megállást, vagy várakozást tiltó jelzőtáblát. A szabálytalankodó sofőrök sok esetben azzal védekeznek, hogy csupán egy percre álltak meg, a Kresz azonban ilyen kifogást nem ismer. A megállni tilos tábla hatálya alatt kizárólag forgalmi okból állhatnak meg a járművek. Ezeket a tiltó táblákat nem véletlenül helyezték ki egy-egy útszakaszra, mivel ott a megállás, vagy várakozás balesetveszélyes helyzeteket, illetve forgalmi akadályokat okozhat.

Noha a város szinte minden pontján tapasztalják az ilyen szabályszegéseket, ilyen szempontból leginkább kritikus helynek számít a Fő utca, Kórház utca, illetve piac napokon a mosoni piac környéke. Emellett gyakorta előfordul, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyen, vagy annak öt méteres körzetén belül parkolnak, ami rendkívül balesetveszélyes. Sőt, egyre gyakoribb, hogy a mozgássérült parkolóba állnak be jogosulatlanul. Ilyen esetekben a meghatározott helyszíni bírság 50 ezer forint, ám amennyiben szabálysértési eljárás indul, úgy ez az összeg 100 ezer forintra nő.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó