„Csak egy percre álltam meg” – Sokan hagyják figyelmen kívül a tiltótáblákat

„Csak egy percre álltam meg” – Sokan hagyják figyelmen kívül a tiltótáblákat

- Kategória: Közélet

„Éppen csak egy percre ugrottam be. Csak a gyereket raktam ki.” – általában ezek a magyarázatok, amikor a rendőrség, vagy az önkormányzati rendészet munkatársai éppen intézkedni kezdenek egy tilosban megálló, vagy várakozó autóssal. A hatóságok napi szinten találkoznak ilyen autósokkal Mosonmagyaróváron, akik szabályszegésükkel sok esetben nagymértékben akadályozzak az adott útszakasz forgalmát, vagy akár balesetveszélyes helyzeteket idéznek elő.

Évek óta egyre feszítőbb probléma a parkolás Mosonmagyaróváron is. Több az autó és kevés a hely. Sokszor azonban a kényelmesség, a nemtörődömség okoz közlekedési konfliktusokat a városban. „A fizikai korlátokkal, a parkolási kapacitás határával nem lehet mit kezdeni.  Ám mindenki részéről egy kis odafigyeléssel sokat javulhatna a helyzet.” – hangsúlyozza Nagy Mihály az önkormányzati rendészet vezetője, aki kollégáival együtt naponta szembesül ezzel a problémával. Hozzátette: sokszor nem a parkolók hiánya, hanem inkább a kényelmesség miatt állnak meg tilosban az autósok. A rendészeknek napi szinten adnak munkát a szabályszegő autósok a város szinte minden részében. Az elmúlt évben például a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt összesen 837 esetben intézkedtek, aminek túlnyomó többségére a tilosban történő megállás, illetve várakozás miatt került sor. Nagy Mihály hozzátette: sajnos a tapasztalatok szerint a renitens autósok többsége zaklatásnak veszi a vele szembeni intézkedést, sokszor magukból kikelve, minősíthetetlen hangnemben fejezik ki nemtetszésüket. „Nem célunk a bírságolás. Éppen ezét a fokozatosság elvét betartva az első időkben csak figyelmeztetünk a problémás helyeken. Sajnos azonban ez sok esetben nem vezetett eredményre.” – hangsúlyozta a rendészet vezetője.

Hasonló tapasztalatokról számolt be portálunknak Makó László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője is. Az alezredes mint mondja: naponta kénytelenek intézkedni olyan autósokkal szemben, akik figyelmen kívül hagyják a megállást, vagy várakozást tiltó jelzőtáblát. A szabálytalankodó sofőrök sok esetben azzal védekeznek, hogy csupán egy percre álltak meg, a Kresz azonban ilyen kifogást nem ismer. A megállni tilos tábla hatálya alatt kizárólag forgalmi okból állhatnak meg a járművek. Ezeket a tiltó táblákat nem véletlenül helyezték ki egy-egy útszakaszra, mivel ott a megállás, vagy várakozás balesetveszélyes helyzeteket, illetve forgalmi akadályokat okozhat.

Noha a város szinte minden pontján tapasztalják az ilyen szabályszegéseket, ilyen szempontból leginkább kritikus helynek számít a Fő utca, Kórház utca, illetve piac napokon a mosoni piac környéke. Emellett gyakorta előfordul, hogy a kijelölt gyalogátkelőhelyen, vagy annak öt méteres körzetén belül parkolnak, ami rendkívül balesetveszélyes. Sőt, egyre gyakoribb, hogy a mozgássérült parkolóba állnak be jogosulatlanul. Ilyen esetekben a meghatározott helyszíni bírság 50 ezer forint, ám amennyiben szabálysértési eljárás indul, úgy ez az összeg 100 ezer forintra nő.

Ez is érdekelhet...

Átadták az új görparkot

Ünnepélyes keretek közt hivatalosan is átadták péntek délután