A tenisz örök szerelem – Tóth András 65 éves

A tenisz örök szerelem – Tóth András 65 éves

- Kategória: Közélet

Tóth András 65 éves, Lehet, hogy a tenisz teszi, de nem látszik rajta. Egy január végi délelőtt beszélgettünk otthonában, s természetesen teniszt nézett a televízióban.

 

– Gondolom, a tenisz szerelem.

– Persze, hogy az. Tíz éves korom óta vagyok igazolt sportoló. Győri vagyok, így Győrben kezdtem focizni a Győri Dózsában, s eljutottam a nagy NBI/B tartalék csapatba. Debrencen­ben végzetem tiszthelyettesként, majd Pápára kerültem. Itt szerettem bele a fehér sportba. A hivatásos katonaidőmet töltöttem itt egy lokátor századnál. Ez 1975-ben volt. Majd 1977-ben megalakult a bezenyei rádiótechnikai század, áthelyeztek ide, s családommal együtt Mosonmagyaróvárra költöztünk.

A tenisz alapjait itt, néhai dr. Székelyhidi Lászlótól sajátítottam el. A versenyzésre való felkészítést a győri Neumann Ká­roly II. osztályú teniszezőtől tanultam, és 1986-1990-ig ötszörös egyéni és sokszoros páros bajnoka lehettem. Sok évig voltam OB-III-as játékos.

1995-ben mentem korengedményes nyugdíjba. Ez azért is jó volt, mert 1989-től már edzős­ködtem, s 1990 és 1996 között a Városi Sportiskolában Németh László tanár úr vezetésével sportszakosztályt alapítottunk a teniszezők kedvű gyerekek felkutatására. Meghirdettünk egy tanfolyamot, amire rengeteg gyerek jelentkezett. Már nem volt elég egy pálya, három négy pályán játszottunk. A nyolcvanas években három helyen épült műanyag pálya Mosonmagyaróváron. A MOTIM pályán a Parkban épült kettő, utána a Lovardánál, majd a KÜHNE pályán. Ezeken zajlottak az edzések, és  olyan eredményt tudtam elérni, hogy a magyar ranglistán heti három edzéssel Németh Gábor a 14-es korosztály 19., Sós István pedig a 21. helyén szerepelt. Ezen kívül még volt 6-8 olyan tanítványom, aki benne volt az első ötvenben.

Úgy gondolom, ez megyei szinten is nagy eredménynek számít. De a külföldi és a magyar példák nyomán a tenisz felfutóban volt, sokan érdeklődtek iránta. Akkor még a számítógép nem vette el a gyerekek szabadidejét.

– És most?

– Két évvel ezelőtt állapítottak meg velem született szívrendellenességet, s azt mondták hogy leülni sem szabad, de sokat nem szabad dolgozni sem. Mozogni kell, hogy a szív oxigénellátása olyan legyen mint eddig. Ebből következően átalakítottam a teniszstruktúrámat. A Hauer féle – ő egy osztrák mesteredző – elméletet oktatom már 1989 óta. S ezen kívül a svéd és a komplex módszert. Ez az jelenti, hogy a tenisz összes elemét tanítom, egészen az alapütéstől kezdve. Mindent, amit a tévében lehet látni. A fő szempont a gyerekeknél a tenisz megszerettetése. Öt éves kortól már jönnek a szülőkkel, s így családi teniszként be tudom vonni a őket is. Van amikor a gyerek fogja meg a szülőt, hogy jöjjön, s van, hogy a szülő a gyereket.

– A sportiskola jó másfél évtizede megszűnt. Most milyen keretek között oktatsz?

– Én 1997-től a nyugdíj mellett vállalkozóként tanítom a teniszt. Nem csatlakoztam egyetlen szervezethez sem. A Motim­nál nem voltak erre a sportágra vevők, ott a fociba tették bele a pénzt. Ez bizonyos fokig érthető is. Nem akartam ott ötödik kerék lenni. Kényszervállalkozóként, hogy megtartsam a tanítványaimat döntöttem így. Házaspárok járnak hozzám, gyerekekkel sokszor, de népszerű a menedzsertenisz is. Jelenleg a Fekete-iskolában bérelek pályát. Rendes órán pedig oktatom a harmadik-negyedikeseket testnevelés óra keretén belül teniszre. Sajnos ma megnyerni ennek a sportágnak csak néhány gyermeket lehet. Kevesen áldoznak sportra a szabadidejükből. Pedig ha annyit töltenének mozgással, amennyit a számítógép előtt ülnek, nem lenne annyi beteg gyerek.

Közben azért elment az idő, s ha visszatekintek az elmúlt negyedszázadra, közel 250 felnőtt és gyermek versenyt rendeztem ez idő alatt szabadtéren és fedett pályán!

– Szép eredmények ezek, elégedett lehetsz. Mégis úgy látom, a te szerelmed nincsen reflektorfényben.

– Mosonmagyaróvár jól áll a sporthoz. De a tenisz kiszorul a városból. Hisz ahol vannak sportolásra alkalmas területek, ott minden mást csinálnak. Köszönhető ez a napi kötelező testnevelésnek. Először biztosítani kellett volna a feltételeket, utána kellett volna bevezetni ezt az alapvetően helyes rendelkezést.

De nem vagyok elégedetlen, ha visszatekintek az elmúlt hatvanöt évre, azt hiszem tartalmasan töltöttem el azt. A tenisz nálam örök szerelem.

B.L.

2016/2

 

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint