Százharminc-millióból épült új bölcsőde Halászin

Százharminc-millióból épült új bölcsőde Halászin

- Kategória: Kistérség

Mintegy 130 millió forintból építettek új bölcsődét Halászin. A beruházáshoz 100 millió forintos támogatást kapott az önkormányzat. Az új intézményt a minap adták át hivatalosan.

Az átadó ünnepségen dr. Nagy István, agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: kevés olyan 100 millió forint van, ami jobb, hosszabb távú befektetés, mint bölcsődét építeni. A gyerekek otthonosan érzik itt magukat, ez mutatja azt a nevelői munkát, ami a legjelentősebb. Hozzátette: gratulál Halászi  képviselő-testületének a döntésért, hogy felismerték, a település fejlődéséhez nélkülözhetetlen az új bölcsőde épülete. A továbbiakban is csak bíztatni tudja a polgármestert és a testületet, hogy merjenek fejleszteni, ambiciózus terveket megfogalmazni, hiszen látszik, hogy az itt élőknek erre igényük van.

Széles Sándor, megyei kormánymegbízott példabeszédekkel idézte fel, mekkora jelentőséggel bír egy gyermek érkezése a családban, egy bölcsődei létesítmény kialakítása az önkormányzatok számára. „Boldog az a közösség, ahol ilyen mosolygós gyermekek fognak élőkövekké válni. Gratulálok az önkormáyzatnak, mert azt látni, hogy Halászi közössége mindent megtesz azért, hogy az itt született gyermekekben a lehetőség és a tehetség kibontakozhasson.” – hangsúlyozta.

Pető Péter, a megyei önkormányzat alelnöke beszédében kiemelte: egész Szigetköz büszke lehet erre az új intézményre. Halászi olyan település, ahol a két csoportszobás bölcsődét átadva sem szűnik meg a várólista.

Majthényi Tamás polgármester arról beszélt: Halásziban az elmúlt években felújították az iskolát, korszerűsítették az óvodát és most érkeztek el az alapokhoz, a bölcsődéhez. A születések számát nézve a településen tavaly 28, idén várhatóan több, mint 30 gyermek születik, ami azt jelenti, hogy a bölcsődében továbbra is marad a várólista. Hozzátette: az önkormányzat a beruházásaik során mindig igyekezett szem előtt tartani azt, hogy a közbeszerzési törvénynek megfelelve, de lehetőleg helyi vállalkozókkal együtt dolgozzanak, ezzel is garantálva a minőségi munkát. A beruházáshoz 100 millió forint pályázati támogatást nyertek, amiből közel 100 millió forint volt az építkezés költsége. Az építőanyagárak növekedése miatt az eredetileg tervezetthez képest 130 millió forintra nőtt a költségvetés, így a fennmaradó összeget az önkormányzat saját forrásból finanszírozta. A beruházás során két bölcsődei csoportszobát, sószobát, tálalókonyhát és kiszolgálóhelyiségeket alakítottak az óvoda mögötti részen elkészült új épületben. A beruházás eredményeként a jelenleg működő egy bölcsődei csoport mellett egy újabbat is indíthatnak szeptembertől. Sőt, az óvoda épületében felszabaduló csoportszobával az óvodai csoportok számát is növelni tudják.

     

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés