Jó szezonra számítanak a Szigetközben

Jó szezonra számítanak a Szigetközben

- Kategória: Kistérség

A szigetközi – helyenként vadregényes – ágrendszer nagyon vonzó a vízi túrázók számára, évről évre az ország minden tájáról érkeznek ide nyaranta, hogy végigevezzenek Rajkától Mosonmagyaróvárig vagy Győrig. De egyéb adottságai miatt is vonzó a Szigetköz a turisták számára. Az idegenforgalmi szolgáltatók ezen a nyáron is erős szezonra számítanak.

Rendkívül kedvelt a nyári szezonban a Szigetköz a turisták számára. – mondta el érdeklődésünkre Gráfi Szabolcs, a Szigetköz Turizmusáért Egyesület elnöke. Hozzátette: elsősorban az aktív turizmus – főként a vízi túrázás – népszerű a környéken, de sokan keresik fel például a lipóti fürdőt, de számos vendég jön a horgászat miatt is. A tapasztalatok szerint évről évre egyre többen érdeklődnek a térség iránt. Júniustól szeptemberig a szállások – főként a hétvégéken – teljesen megteltek az elmúlt szezonokban és az előfoglalások alapján idén is ez várható. Elsősorban hazai vendégek érdeklődnek a Szigetköz iránt, köztük is kimagasló a Budapest és vonzáskörzetéből érkező turisták száma. Sokan jönnek továbbá Ausztriából, Szlovákiából és Németországból is.

Gráfi Szabolcs hozzátette: a szigetközi turizmus fejlesztéséhez több szálláshelyre lenne szükség a térségben. Egyaránt kellene a magasabb kategóriájú, minőségi szálláshelyek bővítése és az olcsóbb szállások kialakítása is. Korábban például nagyon népszerűek voltak a városi-, illetve az egyetemi kollégium által kínált olcsóbb szálláshelyek. Jelenleg már nem nagyon találni ilyen árfekvésű szállást a környéken. A szigetközi térség további fellendülését hozhatja a natúrpark cím elnyerése, illetve az uniós forrásokból jelenleg zajló fejlesztések.

Erős szezonra számít Szirtl György, a rajkai Aranykárász kemping tulajdonosa is, aki a szálláshely kiadás mellett vízitúrázással, kenuk bérbeadásával is foglalkozik. Ám, mint mondja, a korábbi évekhez képest jóval kevesebben érdeklődnek az evezések iránt. A túrák száma és az azokon részt vevők létszáma is lényegesen visszaesett. Már szinte teljesen eltűntek a klasszikus, nagy csoportos vízi túrázók. Általában néhány fős baráti társaságok jönnek. Míg korábban a középiskolások adták a gerincét a nyári vízi túrázók létszámának, addig mára ez a generáció szinte egyáltalán nem jön. Pedig továbbra sincs ennél olcsóbb nyaralási forma. Szirtl György hozzátette: s kisházakra, különleges szálláshelyekre – lombházra, „hobbit-házra”, lakóhajóra – viszont nagy az igény. A hétvégi időszakokra már május elején lefoglalták az összes időpontot, hétközben viszont még akadnak szabad helyek. A kemping már május elején kinyitott, ám az igazából csak az iskolaszünet kezdetétől indul a szezon. Erre idén is számos fejlesztéssel készültek és több vízitúra lehetőséget is kínálnak az ide érkezőknek, a hagyományos szigetközi útvonalak mellett akár Dunacsúnyban, vagy a rehabilitált rajkai holtágban.

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés