Rabolt, zsarolt, tíz és fél évet kapott első fokon

Rabolt, zsarolt, tíz és fél évet kapott első fokon

- Kategória: Hírek

Tíz és fél év fegyházra ítélte első fokon a Mosonmagyaróvári Járásbíróság azt a román férfit, aki egy helyi fiatal nőt rabolt ki, majd zsarolt és fenyegetett megöléssel. A vádlott emellett a fővárosban is kirabolt egy töltőállomást.

Több rendbeli rablás és zsarolás kísérlete miatt ült a vádlottak padján a minap dr. Németh Csaba tanácsa előtt a Mosonmagyaróvári Járásbíróságon egy 34 éves román férfi. A vádirat szerint a vádlott – aki korábban vendégmunkásként érkezett a városba – 2016. augusztusában az esti órákban Mosonmagyaróváron, a Grábner Emil utcában odalépett egy, az autójába éppen beülő hölgyhöz, majd egy fegyvernek látszó tárggyal a pénze átadására szólította fel. A férfi a fiatal nő pénztárcájából elvett 11.500 forintot, ám a sértett kérte, adjon vissza neki ezerötszázat, aminek a vádlott eleget is tett. A férfi ezután megfenyegette a hölgyet, ha szól a rendőrségnek, baja esik és még a kocsi rendszámát is megnézte.

A sértett ezután nyilvánvalóan értesítette a rendőrséget, akik megkezdték a nyomozást. Egy héttel később a fiatal nő a lakása előtt parkoló kocsija szélvédőjén egy levelet talált, amiben a vádlott azzal fenyegette, megöli, hacsak nem egy neki 1 millió forintot. A levél szerint a sértettnek úgy kellett üzennie, a városban számos helyen plakátot ragaszt ki „igen” felirattal és a telefonszámával. Ezt meg is tette, miközben ismét a rendőrséghez fordult segítségért. Az elkövetővel felvette a kapcsolatot telefonon, amiben a rendőrök is részt vettek. A megbeszélt pénz átadások azonban sorra meghiúsultak, pedig az egyik alkalommal csupán néhány méterre voltak a vádlottól.

Néhány héttel később az esti órákban az egyik mosonmagyaróvári edzőteremből jött ki éppen a fiatal nő és szállt be autójába, amikor hirtelen a kocsit hátsó ülésére beült a vádlott és egyik kezével megszorította a sértett nyakát, a másikban pedig egy elektromos sokkolót tartott, amivel el akarta kábítani áldozatát. A hölgy ájulást színlelt, ám amikor a vádlott szorítása gyengült, hirtelen kiugrott a kocsiból és elfutott. Ezután a férfi is gyorsan kereket oldott.

A vád szerint a férfi alig két hónappal később Budapesten egy töltőállomás üzletébe ment be kezében egy fegyvernek látszót tárggyal és egy bottal, majd a bevételt követelte. A fenyegetés hatására a bolt alkalmazottja átadott neki 195 ezer forintot. Menekülés közben a férfi a nála lévő botot hátrahagyta.

A rendőrök a rablás és zsarolás miatt indított nyomozás során beazonosították és elfogták a román férfit. Az eljárás során a DNS mintáját megtalálták a zsarolólevélen, valamint a sértett kocsijának fejtámláján, ahol még a szagnyomát is azonosították. Ráadásul a töltőállomáson hagyott boton is rajta volt a férfi DNS-e. A zsarolás során rögzített telefonbeszélgetések elemzése során a szakértő megállapította, hogy erdélyi származású a telefonáló (mint, ahogy a vádlott is – a szerk.). Emellett a hangtechnikus szakértő szerint a felvételeken hallható hang megegyezik a vádlottéval.

A férfi az eljárás és a tárgyalás során minden esetben tagadta bűnösségét. Azzal védekezett, hogy a zsaroláshoz két ismeretlen kérte fel színészként, ezért hallható a hangja a felvételen és található a DNS-e a levélen. Ezek alapján a rablást sem ő követte el. A sértett autójában pedig csupán azért volt megtalálható a DNS-e, mert egy olyan típusú nagyértékű kocsit szeretett volna vásárolni – az akkor éppen munkanélküli és hajléktalan férfi -, éppen arra járt, a kocsi nyitva volt és megnézte belülről is. A töltőállomáson talált boton lévő nyomokról azt állította: a benzinkút közelében van egy kutyafuttató,ahol gyakran sétáltatott kutyákat és közben mindig botokat faragott. Vélhetően az egyik ilyen botot vitte magával a rabló.

Mindezek ellenére a Mosonmagyaróvári Járásbíróság a férfit több rendbeli rablás és zsarolás kísérlet bűntette miatt 10 év 6 hónap fegyházra ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyektől. Az ítélt nem jogerős, mivel a vádlott felmentésért fellebbezett.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az