Hiába fizették ki, mégis elviheti a végrehajtó a lakásukat

Hiába fizették ki, mégis elviheti a végrehajtó a lakásukat

- Kategória: Kistérség

Hiába fizették ki a több tízmillió forintos vételára lakásukért, most mégis otthonuk elvesztése miatt kell aggódnia közel száz rajkainak. A Víztorony utcában lévő 78 lakásos társasházon ugyanis továbbra is fennmaradt a bank jelzálog joga, ami hamarosan végrehajtási fázisba kerül, tehát a végrehajtó elárverezheti a lakásokat.

A közösségi oldalon több rajkai fórumon is megjelent a közelmúltban a Víztorony utcai társasház ügye. Ebben arról írnak a lakók, hogy attól félnek, elveszítik otthonukat. Noha ők maradéktalanul kifizették a beruházónak az ingatlanuk vételárát, most mégis a végrehajtás fenyegeti őket.

Úgy tudjuk társasházi ingatlanok építését 2012. és 2014. között végezte egy szomszédos megyei székhelyű cég. A két épülettömbben 78 lakás épült. Az ingatlanoknak jelenleg közel száz tulajdonosa van, akik kivétel nélkül szlovák állampolgárok. Szerintük kihasználták azt, hogy a Szlovákiából ideköltözők nem tudnak magyarul és nem ismerik a magyar törvényeket. Kerestük a ház közös képviselőjét, aki nyilatkozni nem akart arra hivatkozva, hogy az ügyben összehívott lakógyűlés nem hatalmazta fel erre. Azt azonban megerősítette, hogy valós a probléma. Mint ahogy az általunk megkérdezett, érintett lakók sem akartak nyilvánosan beszélni erről. A nevük elhallgatását kérve azonban elmondták: az építő cég az azóta jogutóddal megszűnt pénzintézettől vett fel hitelt a beruházáshoz. Az adás-vételi szerződésekben feltüntetették a jelzálogjogot, illetve a szerződés földhivatali benyújtásáig a tehermentesítés elvégzésére a kötelezettség vállalást. A vevők a vételárat hiánytalanul kifizették a beruházó cég részére. Ennek ellenére a hitelhez kapcsolódó jelzálogjog a mai napig szerepel az ingatlan tulajdoni lapján. A társasház tulajdonosai és jogi képviselője több alkalommal folytattak tárgyalásokat az építtető céggel és a bank képviselőivel. Sajnos, mint mondják, a tárgyalások eredménytelenül zárultak, a hitelt felvevő cég a kölcsönt nem fizette vissza. Az ügyben büntető feljelentést is tettek, ám a hatóságok nem találtak szabálytalanságot, az eljárásokat bűncselekmény hiányában megszüntetették. Az utolsó jogorvoslati eljárást jelenleg tulajdonosok jogi képviselője végzi.

Az érintett lakók elmondása szerint a bank az elmúlt években a kölcsönt felvevő vállalkozás felé abehajtásra irányuló intézkedést nem foganatosított. Hozzátették: a pénzintézet a tartozást az idei évben átadta egy követelés kezelő cégnek. Az ingatlan tulajdonosok képviselői a közelmúltban tárgyaltak a követelés kezelő cég munkatársaival az ügy további menetéről. A hitel visszafizetés hiányában mintegy 175 millió forint tartozás vonatkozásában vezetik be a szükséges intézkedéseket. Az eljárásban az adósoktól várnak közreműködési készséget, illetve ajánlatokat tartozás visszafizetésére. A lakók attól félnek, az esetlegesen bevezetendő végrehajtási eljárások során előfordulhat, hogy több tulajdonosnak eladják a lakását.

Az ügyben érintett közel száz ingatlan tulajdonost felháborítja, hogy a lakás vásárlás és a teljes vételár kifizetését követően tőlük követelik egy vállalkozás tartozásának visszafizetését. A nyilvánosság erejében bíznak, hogy rendeződhet ügyük és nem veszítik el otthonukat.

A Mosonvámegye szerkesztősége – és a mosonvarmegye.net – elhatárolódik attól, ami az elmúlt napon más orgánumokban, szórólapokon megjelent portálunkon közzétett írás nyomán és a Mosonvármegye nevét, arculatát felhasználva. Lapunkat kizárólag a nyilvánosság erejével, a segíteni akarás vezérelte ebben az esetben is.

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés