Év végén érkezik a Munkácsy kiállítás Mosonmagyaróvárra

Év végén érkezik a Munkácsy kiállítás Mosonmagyaróvárra

- Kategória: Hírek

Az év végétől várhatóan három hónapon át lesz látható a híres Munkácsy-gyűjtemény Mosonmagyaróváron, a Cselley-házban. Ennek részleteit kedden sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők.

Lehetősége nyílt a mosonmagyaróvári önkormányzatnak arra, hogy a Munkácsy-kiállítást a városban, a Hansági Múzeum szervezésével bemutathassák. A Cselley-ház kiállítótermei adnak majd helyet Pákh Imre műgyűjtő Munkácsy-kollekciójának. Pákh Imre az elmúlt évtizedekben mind számszerűségében, mind minőségében a legjelentősebb Munkácsy-gyűjteményt hozta létre, amelynél gazdagabb anyaggal csak a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria rendelkezik. A folyamatosan gyarapodó kollekció 2005. óta több mint negyven kiállításon mutatkozott be különböző összeállításban a Pákh Imre által életre hívott Munkácsy Alapítványnak köszönhetően. Ez a kiállítás érkezik az év végén Mosonmagyaróvárra is.

A Munkácsy-kiállítás kapcsán tartott sajtótájékoztatón dr. Árvay István polgármester elmondta: a Munkácsy-gyűjtemény bemutatása eddig a kiállítás minden állomásán óriási sikert aratott, remélik, hogy így lesz ez Mosonmagyaróváron is. Hozzátette: az önkormányzat vállalta a kiállítás megvalósításához szükséges anyagi forrásokat. A polgármester szerint nem csupán a mosonmagyaróváriakat, hanem a térségben lakókat, illetve a határon túl élőket is vonzza majd ez a kiállítás

Dr. Bajkai István, a Munkácsy Alapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy méltóképpen kell megőrizni Munkácsy hagyatékát. Ennek érdekében jött létre az alapítvány, aminek célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a festő munkásságát. Pákh Imre és gyűjteménye segítségével pedig Munkácsy végre olyan helyre került, ami valóban megilleti a művészt.

Fásy Ádám, az alapítvány kuratóriumi tagja Munkácsy Mihály munkásságát és életútját méltatta a sajtótájékoztatón. Mint mondta: több évtizedes barátság fűzi Pákh Imréhez, akinek egy beszélgetés során vetette fel, hogy hozza haza és mutassa be Magyarországon a Munkácsy-gyűjteményét. Az ötletet aztán tettek is követték és nagy sikerű kiállítást rendeztek Budapesten. Ezt követően vetődött fel, hogy a gyűjteményt utaztathatnák és az ország több pontján bemutathatnák. A kiállításnak hatalmas sikere volt minden városban, mára közel 5 millióan látták már a Munkácsy-képeket. Örömmel hozzák el az alkotásokat Mosonmagyaróvárra is, ahol vélhetően hasonló fogadtatása lesz majd a gyűjteménynek.

Székely Zoltán múzeumigazgató elmondta: nagy kihívás az intézmény számára ennek az óriási volumenű kiállításnak a fogadása. A Cselley-ház Gyurkovich-gyűjtemény termeiben helyezik majd el a Munkácsy-képeket. Ennek érdekében számos fejlesztést hajt végre a múzeum, korszerűsítik a termeket, új képakasztó rendszert és világítást alakítanak ki, valamint a biztonságot is növelik. A Mosonmagyaróvárra érkező anyag Munkácsy több mint ötven festményéből és 7 grafikájából áll, amelyet 4 Munkácsyt ábrázoló műalkotás és 25 db a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből válogatott dokumentum-fotó egészít ki. A tárlat átfogó képet nyújt Munkácsy Mihály festészetéről, hisz a korai képektől kezdve a drámai erejű alkotásokon, a barbizoni ihletésű tájképeken és a szalonképeken át a nevezetes Krisztus-trilógiához készült előtanulmányokig a mester minden művészi korszaka képviselteti magát az anyagban.  A bemutatandó alkotások ezen túl műfaji változatosságukkal – népi- és polgári életkép, tájkép, portré, történeti mű, vallásos képek – is reprezentálják Munkácsy festői világának sokszínűségét. Munkácsyt már a maga korában is festőfejedelemként tisztelték: a kiállítás anyaga ebbe a napjainkig tartó kultuszba is bepillantást enged, miként felvillantja a mester fordulatokban gazdag életének és művészi pályájának legfontosabb állomásait és eseményeit. A tervek szerint decemberben nyílik majd meg a kiállítás, ami várhatóan három hónapon át várja az érdeklődőket a Cselley-házban.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az