Sokan nem használják, pedig életeket menthet a biztonsági öv

Sokan nem használják, pedig életeket menthet a biztonsági öv

- Kategória: Hírek, Közélet

Hiába a sok figyelemfelhívás, ellenőrzés és bírságolás. Még mindig sokan nem veszik komolyan, hogy a biztonsági öv, illetve gyerekülés használata életeket menthet. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai szinte naponta tartanak olyan ellenőrzéseket, ahol a passzív biztonsági eszközök használatára figyelnek. A tapasztalatok lesújtóak.

A rendőrség által készített szakértői elemzés szerint az elmúlt évben országosan 65 ember nem halt volna meg közlekedési balesetben, illetve 144 nem szenvedett volna súlyos sérüléseket, ha használja a biztonsági övet. Egyre több olyan közlekedési baleset történik Mosonmagyaróváron és a környék útjain is, amikor a sérültek nem használták a biztonsági övet, vagy a biztonsági gyerekülést. Pedig ezek használata esetén akár elkerülhető lett volna a személyi sérülés, vagy annak súlyossági foka csökkenhetne. Éppen ezért a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai az elmúlt időszakban szinte naponta tartottak és tartanak olyan ellenőrzéseket, ahol kiemelt figyelmet kap a passzív biztonsági eszközök használata.

Amint azt Makó László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője portálunknak elmondta: az ellenőrzések tapasztalatai nagyon rosszak. Legutóbb például alig egy óra alatt több mint egy tucat járművezetővel szemben kellett intézkedni a biztonsági öv, vagy gyerekülés használatának elmulasztása miatt. Sőt, még inkább megdöbbentő, hogy a megállított járművezetők közül nagyon sokan sérelmezték a rendőri intézkedést, mondván: „miért ezzel kell foglalkozniuk”. Ezen jogsértések esetén lakott területen belül 10 ezer, míg azon kívül 15 ezer forintos bírság, illetve három büntetőpont jár a szabályszegőknek. A biztonsági gyermekülés használatának elmulasztása esetén pedig minden esetben 15 ezer forint a bírság. Sokakat azonban ez sem érdekel. A minap akadt például olyan autós, aki a be nem kapcsolt biztonsági öv miatt két hét alatt gyűjtött össze tizennyolc büntetőpontot, ami a vezetői engedélye bevonásával jár.

Az alezredes kiemelte: az ellenőrzések célja nem a szankcionálás, hanem a személyi sérülések megelőzése egy-egy balesetnél. Az intézkedések során minden esetben próbálják elmagyarázni, hogy a bekapcsolt biztonsági öv, vagy gyerekülés életet menthet. Az elmúlt években a környéken sajnos több olyan halálos kimenetelű közlekedési baleset is történt, ahol a vezető, vagy utasok életét megmenthették volna ezek a passzív biztonsági eszközök. A rendőrség az elkövetkezendő időszakban is folytatja a fokozott ellenőrzést, ahol elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatára figyelnek.

Ez is érdekelhet...

Átadták a déli tehermentesítő utat

  Átadták pénteken a déli tehermentesítő utat Mosonmagyaróváron,