Rendszeresen ellenőrzik a drosztokat

Rendszeresen ellenőrzik a drosztokat

- Kategória: Hírek, Közélet

A tavaly hatályba lépett új önkormányzati rendeletnek és a rendészet folyamatos ellenőrzésének eredményeként mára megszűntek a korábbi problémák a mosonmagyaróvári taxidrosztokon.

Még 2011-ben alkotott rendeletet a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete a taxiállomások létesítéséről, használatának és üzemeltetésének rendjéről. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban szükségessé vált a szabályozás módosítása, így a tavalyi évtől új rendelet lépett érvénybe.

Alapvető probléma az volt, hogy az egyes taxitársaságok az önkormányzat által kijelölt taxiállomásokat mintegy kisajátították, kizárólagosan használták oly módon, hogy azokat más taxisok számára nem tették hozzáférhetővé. Emellett egyéb problémákat is orvosolt az új rendelet. A szabályozás betartását az önkormányzati rendészet azóta folyamatosan ellenőrzi, aminek eredményeként mára sokat javult a helyzet.

Amint azt dr. Gál Gellért, a Mosonmagyaróvári Önkormányzati Rendészet vezetője lapunknak elmondta: az új rendeletnek és az ellenőrzéseknek köszönhetően mára normalizálódott a helyzet a drosztokon. Minden taxitársaság azonos feltételek mellett használhatja azokat. Hasonló a helyzet a taxidroszt használati engedélyek kiváltása terén is. Míg korábban átlagosan évente alig tíz ilyen engedélyt váltottak ki, addig az ellenőrzések eredményeként tavaly már ötvenhét vállalkozás nyolcvannégy autóra váltott droszt használati engedélyt. A tendencia idén is hasonlóan alakul, eddig negyvenkét vállalkozás hatvanöt autóra vásárolt engedélyt.

Az önkormányzati rendészet vezetője hozzátette: jellemző probléma továbbá, hogy a kijelölt drosztokon a megengedettnél több taxi várakozik. Ez főként a Magyar utca végén jellemző. Szintén több alkalommal kellett intézkedniük amiatt, hogy a droszton a taxi vezetője nem tartózkodott a járműben, vagy annak közelében, holott ezt a rendelet előírja. Dr. Gál Gellért hangsúlyozta: nem a szankcionálás a céljuk, hanem a szabályok betartatása, éppen ezért szinte minden esetben első körben csak figyelmeztetnek, ami legtöbbször eredményre is vezet.

Ez is érdekelhet...

Átadták a déli tehermentesítő utat

  Átadták pénteken a déli tehermentesítő utat Mosonmagyaróváron,