Életeket menthet a biztonsági öv – Mégis sokan nem használják

Életeket menthet a biztonsági öv – Mégis sokan nem használják

- Kategória: Hírek

Egyre több olyan közlekedési baleset történik Mosonmagyaróváron és a környék útjain, amikor a sérültek nem használták a biztonsági övet, vagy a biztonsági gyerekülést. Pedig ezek használata esetén akár elkerülhető a személyi sérülés, vagy annak súlyossági foka csökkenhetne. Éppen ezért a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai február végén és ezen a héten is fokozott ellenőrzéseket tartottak, ahol kiemelt figyelmet kapott a passzív biztonsági eszközök használata.

Amint azt Makó László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője portálunknak elmondta: a tendencia megállítása és javítása érdekében fokozott ellenőrzéseket tartottak az elmúlt időszakban, így ezen a héten is. A kapitányság munkatársai Mosonmagyaróvár és környező települések több pontján egyidőben hajtottak végre fokozott akciókat. Ezek során elsősorban a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére helyezték a fő hangsúlyt. A tapasztalatok sajnos lesújtóak. A megállított autósok több mint tíz százalékánál kellett intézkedni a biztonsági öv, vagy gyerekülés használatának elmulasztása miatt. Sőt, még inkább megdöbbentő, hogy a megállított járművezetők közül nagyon sokan sérelmezték a rendőri intézkedést, mondván: „miért ezzel kell foglalkozniuk, ennél fontosabb dolguk is lehetne”. Az alezredes hozzátette: minden ilyen esetben próbálták elmagyarázni, hogy a bekapcsolt biztonsági öv, vagy gyerekülés életet menthet. Az elmúlt években a környéken sajnos több olyan halálos kimenetelű közlekedési baleset is történt, ahol a vezető, vagy utasok életét megmenthették volna ezek a passzív biztonsági eszközök.

Makó László kiemelte: az ellenőrzések célja nem a szankcionálás, hanem a személyi sérülések megelőzése egy-egy baleset során. Ezzel együtt lakott területen belül 10 ezer, azon kívül pedig 15 ezer forintos bírságra és három büntető pontra számíthatnak mindazok a sofőrök, akik nem használják a passzív biztonsági eszközöket. Ezen felül a jármű utasaira is ilyen összegű bírság vár, ha nem csatolják be az övet.

 

Ez is érdekelhet...

Állami elismerések a nemzeti ünnep alkalmából

A nemzeti ünnep alkalmából többen is kaptak rangos