Milliókat csalnak ki egy üzenettel

Milliókat csalnak ki egy üzenettel

- Kategória: Hírek, Közélet
illusztráció

Adatkérő SMS-ek, ismeretlen oldalakra mutató hivatkozások és azonosítást kérő üzenetek. Egyebek mellett így próbálják ellopni az adatainkat és pénzünket az internetes csalók. Sajnos az elmúlt időszakban megnőtt az ilyen esetek száma.

Amint azt Pápai Gyula őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési kiemelt főelőadója portálunknak elmondta: csaknem napi szinten érkeznek ilyen jellegű feljelentések a kapitányságra. Sok esetben több százezer, vagy több millió forinttal károsították meg a sértetteket. Néhány napja például azért tettek feljelentést, mert az egyik internetes piactéren eladásra raktak fel egy terméket. Az állítólagos vásárló küldött egy hivatkozást, hogy azon keresztül lebonyolíthatnák az online fizetést. A gyanútlan eladó megadta az adatait, aminek eredményeként több mint tíz millió forinttal károsították meg.

Az őrnagy kiemelte: az eset nem egyedi. Egyre többen kapnak ilyen adathalász üzeneteket. Sokszor egy streaming szolgáltató nevében írnak. Az új módszerek folyamatosan fejlődnek. Folyamatosan nő az ilyen visszaélések száma.

Mostanában egyre jobban terjed az a módszer, amikor azt az üzenetet küldik: „Te vagy a videóban?”  Ha valaki válaszol erre, vagy csak az üzenetben megjelent hivatkozásra kattint, máris könnyen csalás áldozatává vált.

Pápai Gyula elmondta: hiába hívják el folyamatosan a figyelmet az ilyen bűncselekmények veszélyére, folyamatosan nő az internetes csalások száma. Az elmúlt években megtöbbszöröződött az ilyen esetek mértéke.

Fontos figyelni arra, hogy a csaló sms-ek általában tartalmaznak egy hivatkozást, a pénzügyi szolgáltatók azonban sosem kérnek el így személyes adatokat az ügyfelektől. Korábban a helyesírási hibák és a magyartalan megfogalmazás is gyanús lehetett, de mára ez megváltozott, a csalók sokkal kifinomultabbak lettek. Sőt, már a napi aktualitásokat használják, nagyon gyorsan alkalmazkodnak és így szövegezik meg az üzeneteiket.

Ez is érdekelhet...

Állami elismerések a nemzeti ünnep alkalmából

A nemzeti ünnep alkalmából többen is kaptak rangos