Harminc éves ígéret válik valóra – Letették a déli elkerülő alapkövét

Harminc éves ígéret válik valóra – Letették a déli elkerülő alapkövét

- Kategória: Hírek, Közélet

Több mint 6 milliárd forintos kormányzati támogatással valósul meg Mosonmagyaróvár déli elkerülő útja. A beruházás ünnepélyes alapkőletételére a minap került sor. A tervek szerint két év alatt készül el az elkerülő.

„Hatalmas mérföldkő ez Mosonmagyaróvár és a térség életében. Örömmel tölt el, hogy részt vehetek a munkában, együtt a város vezetésével, az itt élők életminőségének javításában.” – hangsúlyozta dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője a déli elkerülő út minap tartott ünnepélyes alapkőletételén.

A miniszter hozzátette: az elmúlt évtizedben a Kormány jelentős erőfeszítéseket tett az úthálózatok fejlesztésére, szem előtt tartva annak gazdaságélénkítő hatásait. Nem is szólva a területi egyenlőtlenségek leküzdéséről, és a környezeti terhelés csökkentéséről. A mosonmagyaróvári elkerülő út esetében is ezek voltak a fő szempontok. A déli tehermentesítő megépítése elkerülhetetlenné vált, ezt felismerve biztosítottak rá mintegy 6,2 milliárd forintot. Az előkészítő munkálatokra 1, 2 milliárd forintot, az idei évben további két milliárdot, a maradék 3 milliárd forintot pedig jövőre.

Dr. Nagy István kiemelte: a beruházás célja a 86-os főút és Mosonmagyaróvár belterületi szakaszának új nyomvonalra helyezése. Így biztonságos kapcsolat jön létre a teher-és személyforgalom számára az 1-es számú főút és az M1-es autópálya között. Az érintett útszakaszon három körforgalmú csomópont épül, és 2635 méter új egybefüggő út. A megvalósítás során az érintett belterületi részen a gyalogos-kerékpáros kapcsolatok is rendeződnek. Mintegy másfél kilométer hosszban építenek kerékpárutat, illetve gyalogos-kerékpárút szakaszokat.

A miniszter hozzátette: a beruházás novemberi bejelentése óta még csak két hónap telt el, de már eljutottak a déli tehermentesítő út alapkőletételéhez. A közben eltelt idő alatt megtörtént a munkaterület átadása, megkezdődött a beszállító utak kialakítása valamint a vasút felett megvalósítandó műtárgy próbacölöpözése is.

Dr. Nagy István hangsúlyozta: Hangsúlyozta: évtized óta várt pillanat ez az alapkőletétel. Hiszen az elmúlt időszakban számos fórumon sürgették a mosoniak a városrészt megterhelő forgalom megcsapolását, emellett pedig az így feltárt iparterület minden bizonnyal új befektetők megjelenését is fogja jelenteni.

A miniszter emlékeztetett: egy kormányhatározat módosítása következtében a fenntartható városfejlesztésre kijelölt városok köre és a forráskeret is módosult. Ebből a forrásból Mosonmagyaróvár közel hárommilliárd forintot hívhat le úgy, hogy nem kell más településekkel versenyeznie és integrált városfejlesztési terve szerint gazdálkodhat belőle.

A képviselő szerint Mosonmagyaróvár és a térség robbanásszerű fejlődésre van ítélve. Kitűnő úthálózati kapcsolatai és az elmúlt évek fejlesztései központi szerepet. A városvezetéssel és a települések polgármestereivel együttműködve, az eddigi jó kapcsolatokat is felhasználva a dinamikus fejlődés kódolva van.

Dr. Árvay István  polgármester arról beszélt, hogy ez a terület egy különleges gazdasági övezet közepén helyezkedik el. Nemcsak egy beruházás helyszíne, hanem egy úttörő jellegű próbálkozás is azon előnyök kiaknázása érdekében, amit a megyei önkormányzat is támogatott. A városvezető kiemelte: a beruházással harminc éves ígéretüket tudják beváltani a mosoni városrészben élők felé azzal, hogy a teherforgalmat elterelik onnan. Ezzel egy időben egy közel 100 hektáros ipari terület nyílik meg a befektetők számára, mely hosszútávon biztosítja a város anyagi jólétét.

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatóhelyettese a beruházás műszaki paramétereit ismertette. Az ütemezéssel kapcsolatban elmondta: 2018-ban kezdték el a projekt tervezési munkálatait, 2019-ben sikerült a közbeszerzési eljárást, majd az engedélyeztetéseket megvalósítani. 2020-ban már a kiviteli tervek készültek. A projekt során közel három kilométer hosszú utat építenek, három körforgalommal és különleges megoldással készül el a vasútvonal feletti felüljáró, így a lehető leg kevesebb területet felhasználva. A projekt befejezése két év múlva várható.

Ez is érdekelhet...

Tűzoltókat támogatták

Több mint százezer forintos adománnyal támogatta a Mosonmagyaróvári