A szabadságharcra emlékeztek

A szabadságharcra emlékeztek

- Kategória: Hírek, Közélet

„Amikor felidézzük 1848. március 15-ét, e nap sodró lendületű eseményeit, ne feledkezzünk meg róla, hogy ezen dicső nap nem virradhatott volna fel a megelőző több mint fél évszázad munkája nélkül.” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Székely Zoltán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója ünnepi beszédében az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 175. évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepségen Mosonmagyaróváron, a múzeumkertben.

A szónok elmondta: egy 175 évvel ezelőtti napot idézünk meg. Lelkes ifjakat, akik bátran követelték a nemzet szabadságát, a jogegyenlőséget, a sajtó szabadságát, a közös teherviselést. Egyszóval azt az össznemzeti programot, mit ma tizenkét pontként ismerünk. Hozzátette: emlékezünk a romantikus lelkesedés hajtotta ifjakra, akik a szent szabadságért mindenre hajlandók voltak. Ám hiba volna őket álmodozónak vélni. Nagyon is tisztában voltak azzal, hogy milyen hatalommal állnak szembe és akkor léptek a tettek mezejére, amikor Európában szinte mindenütt fellángolt a forradalom tüze.

Székely Zoltán hangsúlyozta „Emlékezünk erre a csodás napra, ami forradalmi változásokat hozott a magyar történelemben. Méltó és illő azonban emlékezni a megelőző évtizedekre és azok szereplőire is, akik előkészítették a polgári átalakulást. Ők azok, akik az 1830-tól zajló reformországgyűléseken heves vitáktól kísérve dolgozták ki elképzeléseiket, amik mögé sikeresen sorakoztatták fel a rendeket, a politikai nemzet képviselőit.” – mondta.

A beszédet követően a Bolyai-iskola diákjainak műsorát tekinthették meg a résztvevők, majd a Lajta Néptánc Együttes toborzóját követően koszorúzásra került sor a ’48-as emlékműnél.

Ezt követően családi programok várták az érdeklődőket a múzeumban és a múzeumkertben.

Ez is érdekelhet...

Állami elismerések a nemzeti ünnep alkalmából

A nemzeti ünnep alkalmából többen is kaptak rangos