A legmagyarabb ünnep

A legmagyarabb ünnep

- Kategória: Hírek

„Ez a legmagyarabb ünnep. Nem megoszt, hanem nemzetet egyesít.” – hangoztatta Katona Csaba, az MTA BTK Történelemtudományi Intézetének történésze ünnepi beszédében a március 15-i városi megemlékezésen Mosonmagyaróváron.

A szónok hangsúlyozta: az 1848-as események indították el Magyarországot abba az irányban, aminek eredményeként ma számos szabadságjogot természetesnek veszünk. A reformkor azért volt nagyszerű, mert megszületett benne az a gondolat, hogy reformra van szükség, nem szabad választóvonalnak lennie magyar és magyar között. „Mit sem ért volna Petőfiék megmozdulása, ha azt követően a pozsonyi országgyűlés politikusai nem cselekednek felelősen. – tette hozzá Katona Csaba. A történész kiemelte: 1848 márciusának résztvevői nem tökéletes hősök voltak, hanem esendő emberek. Ám nagyszerű dolgot tettek, aminek ma is példaként kell állnia.

Az ünnepi beszédet a Bolyai-iskola diákjainak irodalmi összeállítása követte, majd a Lajta Néptánc Együttes és a Kislaptáros Népzenekar toborzóját követően a résztvevők megkoszorúzták a ’48-as emlékművet.

Az ünnepség után családi programok várták az érdeklődőket a múzeumkertben és a múzeumban.

DSC_4350 DSC_4344 DSC_4337 DSC_4314 DSC_4278 DSC_4262 DSC_4251 DSC_4226

Ez is érdekelhet...

Rendőrautóval ment óvodába Adrienn

Különleges ajándékot kapott hatodik születésnapjára a püski Tar