Voluta tizenkettedszer, újdonságokkal

Voluta tizenkettedszer, újdonságokkal

- Kategória: Egyéb

Idén már tizenkettedik alkalommal csapnak össze egymással a sárkányhajó csapatok a Mosoni-Dunán a június 23-án megrendezendő Voluta Nemzetközi Vízikarneválon. Több újdonság is lesz az idei versenyen, a hagyományos sárkányhajók mellett tíz fős kishajók is indulhatnak, illetve saját kormányossal is rajthoz állhatnak.

Egy kis civil kezdeményezésből indult, ma pedig már Mosonmagyaróvár és a térség egyik legnagyobb turisztikai vonzerővel rendelkező a Voltuta Nemzetközi Vízikarnevál. Idén, június utolsó hétvégéjén már tizenegyedszer csapnak össze egymással a sárkányhajók a Mosoni-Dunán.

A Voluta története 2007-re nyúlik vissza, ekkor határozott úgy a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület, hogy egy új szakosztállyal, a sárkányhajósokkal bővülnek. A sárkányhajóra egy baráti társaság adta össze a pénzt, majd a győri sárkányhajósok segítségével Németországban szerezték be a díszes vízi eszközt. Ezután szervezték meg az első Voluta vízi fesztivált. A Voluta az evezőlapáttal keltett kétívű örvény, mely az összes vízi sportban azonos. Így lett a szervezők jelmondata: szeresd és tiszteld a vizet, amelyen hajózol és csak a volutát hagyd magad után. Hagyományt teremtve, a volutáról nevezték el a nemzetközi vízi karnevált, ahol évről évre evezősök, kajak-kenusok, sárkányhajósok, gondolások találkoznak, versenyeznek.  A rendezvény célja elsősorban az volt, hogy Mosonmagyaróvár, a Lajta vízi turisztikai célállomássá nője ki magát. Az első sikerén felbuzdulva a szervezők még magasabbra tették a lécet, évről-évre egyre színvonalasabb és népszerűbb lett a rendezvény, ezzel együtt a sárkányhajózás is. A program is folyamatosan bővült, az evezős versenyek mellett különféle bemutatók, kiállítások, koncertek is színesítették a rendezvényt. A fesztivál az elmúlt évekre többnapossá bővült, több ezren kíváncsiak a különféle programokra. A Voluta néhány éve már hivatalos városi rendezvény, szervezésében együttműködik a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület és a Flesch Károly Nonprofit Kft.

Az idei, tizenkettedik Voluta vízikarneválra több újdonsággal is előrukkoltak a szervezők. Az egyik ilyen, hogy a hagyományos sárkányhajók mellett kishajó kategóriában is indítanak futamokat.  Ebben a szokásos tizenhat helyett tíz evezős ülhet. Míg a hagyományos sárkányhajó versenyek három kategóriában – mix, férfi és női – indulnak, addig a kishajókkal csak mix kategóriába nevezhetnek a versenyzők, akik közel legalább négy női evezősnek kell lennie.

A csapatok június 8-ig nevezhetnek a versenyre. A nevezési lapot leadhatják személyesen a Flesch Központban (Mosonmagyaróvár, Erkel F. u. 14.) Hohner Barbaránál, vagy elektronikusan szkennelve a hohner.barbara@flesch.hu címen.

Ugyancsak újdonság, hogy az idei évtől lehetőséget biztosítanak a szervezők a csapatok részére saját kormányos betanítására. Emellett szívesen várják a képzésre azon vállalkozó szellemű jelentkezőket – 16 éves életkortól -, akik a sárkányhajó versenyeken vállalnák a kormányos szerepét. A sárkányhajó kormányosok jelentkezését a gazdasag@mte1904.hu címre várják.

Az Óvári Sárkányok is várják mindazok jelentkezését, akik a csapathoz szeretnének csatlakozni. Az edzések időpontja szerda este 7 óra. Júniustól péntekenként este fél 7-től is lehet edzésekre járni. Az edzéseket képzett edzők tartják. Akinek nincs csapata vagy több edzésre vágyik, bátran keresse a csapatot edzéseiken.

Ez is érdekelhet...

Ne vásároljunk, vagy béreljünk meggondolatlanul élő nyulat húsvétra!

Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, ezen belül különösen