Terjeszkedés helyett a belső területeket tárnák fel

Terjeszkedés helyett a belső területeket tárnák fel

- Kategória: Közélet

Az egyre nagyobb mértékű lakosságszám növekedés az ingatlanpiacot is felpörgette Mosonmagyaróváron. A megnövekedett igények kielégítésére sorra épülnek város szerte a társasházak, lakóparkok. Ezek a már elindult, vagy csak tervezett építkezések több esetben szültek vitás helyzeteket, tiltakozásokat. A városvezetés nem szeretne gátat szabni a fejlődésnek, ám céljuk, hogy amíg lehetséges, ne növekedjen Mosonmagyaróvár területe, ezért próbálják feltárni a belső, még üresen álló, ám beépítésre szánt területeket.

Ezt a célt is szolgálta a néhány éve bevezetett telekadó. Az intézkedés elérte a célját, hiszen számos foghíjtelek beépült az elmúlt időszakban. Ennek érdekében próbálja az önkormányzat feltárni saját, belterületi kihasználatlan ingatlanait is és megteremteni azokon a fejlesztési lehetőségeket. Amennyiben a beruházás mértéke meghaladja az önkormányzat saját cégeinek erejét, úgy értékesítik ezeket a telkeket. Így történt ez például legutóbb a Városközpontban, ahol egy hosszú ideje elhanyagolt terület tulajdon viszonyainak rendezése után értékesítették azt és már elindulhatott az építkezés. – mondja dr. Árvay István polgármester. „Nincs más választás Mosonmagyaróvár fejlődése, városiasodása érdekében. Ha van kereslet, meg fog jelenni a kínálat is. Nem mindegy azonban, hogy milyen formában. Amennyiben a szabályozásoknak megfelel és beleillik Mosonmagyaróvár hosszú távú fejlesztési koncepciójába, zöld utat kell adni ezeknek a beruházásoknak, hiszen ez a fejlődés iránya. „ –hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Árvay István hozzátette: ennek a folyamatnak része például a Kiserdő utca mellett tervezett telekalakítás, amit az önkormányzat saját beruházásban valósít meg, ezzel is biztosítva, hogy a város által elvárt beépítés valósul ott meg. Várhatóan hasonló fejlesztésre kerül sor az Ipartelepen is. A közlekedési koncepcióban már döntés született arról, hogy a Megyei-csatorna Főkapu és az 1-es főút közti szakaszán nem épül meg a tehermentesítő út.  Ennek a sávnak egy részét jelenleg ingyenes bérleményként a közelben lakók művelik. Több helyen azonban már hosszú ideje rendezetlen a terület. Az önkormányzat telkek kialakítását tervezi itt. Első körben a Főkapu és a Féltoronyi utca közti négyszáz méteres szakasz kerül terítékre. Az 1,6 hektáros területen családi-, vagy sorházak építésére alkalmas telkeket alakítanának ki.

DSC_9254

A polgármester kitért az egykori Kühne-sporttelepen lévő terület tervezett átminősítésére is, ami a közelmúltban gerjesztett vitát. Mint mondta: ez az ingatlan is nevezhető foghíj teleknek, hiszen hosszú ideje funkció nélküli, a környéken lakók vették használatba. Dr. Árvay István hangsúlyozta: a Kühne Zrt. és az önkormányzat között még 2004-ben született megállapodás arról, hogy a sporttelep – jelenleg MITE pálya – adásvételével együtt a társaság tulajdonában maradó egykori edzőpályát a város átsorolja társasházak építésére alkalmas övezetbe. Ez a folyamat akkor el is indult, a településszerkezeti tervet módosították, az ingatlan sport célú különleges övezetből vegyes építési övezetbe került. Ez azonban önmagában kevés, a szabályozási tervet is ennek megfelelően kellett volna változtatni. Ez akkor ismeretlen okokból elmaradt. A Kühne Zrt. most a korábbi megállapodásra hivatkozva újból kérte az ingatlan átsorolását, amely sokak nemtetszését kiváltotta.

DSC_9243

Emellett további ingatlanfejlesztések valósulhatnak meg Mosonban az egykori Kaiser telephelyen, ahol számos családi-, illetve társasház építésére alkalmas telek kialakítását tervezi az önkormányzat.

A polgármester hozzátette: mindezek mellett az önkormányzat két, viszonylag nagyméretű beépítésre szánt belterülettel rendelkezik. Az egyik az Ipartelepen, az egykori határőrlaktanya mögötti ingatlan, ahová talán a piaristák új iskolája épül majd fel. A másik pedig Mosonban, az Iskola utcai tömb, ahol nem lakás, hanem gazdasági célú beépítést tervez az önkormányzat.

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi