Sok érdekes programmal készül idén is a Hansági Múzeum

Sok érdekes programmal készül idén is a Hansági Múzeum

- Kategória: Közélet

A járványhelyzet miatti nehézségek ellenére is eredményes évet tudhat maga mögött a mosonmagyaróvári Hangági Múzeum. Számos sikeres programot szervezetek 2021-ben és nagyszabású tervekkel néznek 2022 elé is.

Amint az Czuppon Tamás igazgató lapunknak elmondta:a koronavírus járvány okán bevezetett korlátozó intézkedések miatt több hónapon át bezárásra kényszerültek. Ez idő alatt több felújítást hajtottak végrehajtottak az intézményben. Emellett készültek az újra nyitásra, hiszen számos korábban tervezett program is elmaradt emiatt. A múzeum csak májusban nyithatott meg a látogatók előtt. Szerették volna az elmaradt programokat, kiállításokat pótolni, ezért meglehetősen sűrű volt második félév. A korlátozások idején is a lehetőségekhez mérten megpróbáltak valami újat nyújtani a múzeumlátogatók számára. Online kiállítás rendeztek az Interneten. Ennek meglehetősen nagy volt a látogatottsága, mint ahogy sokan érdeklődtek a múzeum állandó kiállításainak virtuális sétái iránt is.

Az igazgató hozzátette: az újra nyitást követően próbálták bepótolni az elmaradt programokat. Két néprajzi időszaki kiállítást is rendeztek tavaly, emellett nem maradt el a hagyományos Moson Megyei Tárlat sem, valamint szerveztek a egy fotókiállítást is, valamint megtartották a Múzeumok Éjszakája programot. Az elmúlt évben azonban sajnos lényegesen elmaradtak az iskolai csoportok, ami nagymértékben rányomta a bélyegét a látogatottságra.

Czuppon Tamás hozzátette: a régészeti területen is számos munkájuk volt tavaly. Ezek közül talán a legkiemelkedőbb a tervezett déli elkerülő nyomvonalán történt ásatások. Itt késő bronzkori települések nyomait sikerült feltárni, közel száz régészeti objektummal. Az őskori településekre jellemzőárkokkal, tároló vermekkel, cölöp szerkezetes házak maradványait. Emellett a különböző építési beruházásokhoz kapcsolódóan számos régészeti megfigyelést végeztek. Az igazgató hozzátette: évről évre egyre nő a terepen eltöltött idő, köszönhetően az egyre nagyobb beruházási kedvnek. Az építkezések miatt számos külső terültet vonnak belterületbe, amik régészeti lelőhelynek számítanak, így ott feladatuk van a múzeum szakembereinek.

Az intézményvezető elmondta: az idei évben is számos érdekes programmal készülnek a látogatók számára. Az első nagyobb kiállításuk a közelmúltban nyílt meg,  „XX. századi traumák” címmel. Az új, kétnyelvű tárlat a magyar-osztrák „border(hi)stories” projekt keretein belül valósult meg és a határvidék huszadik századi eseményeit mutatja be. A fiatalok és az idősebb generációk számára is izgalmas anyagokat, megdöbbentő életutakat feldolgozó kiállítás április 10-ig látogatható. A tárlathoz kapcsolódik múzeumpedagógiai foglalkozás is, amire várják az iskolás csoportok jelentkezését.

Az igazgató kiemelte: számos érdekes programmal készülnek az idei évben is. Így a tervek szerint megrendezik a tizedik, jubileumi Moson Megyei Tárlatot, megtartják a Múzeumok Éjszakáját, valamint lesz egy időszaki kiállítás Mosonmagyaróvár vendéglátásának történetéről. Emellett szeretnék megtartani a hagyományos Múzeumi Esték programsorozatot, a kézműves foglalkozásakt, valamint a nyári múzeumi táborokat is.

Ez is érdekelhet...

Veszélyesek is lehetnek a nutriák – Egyre nagyobb a számuk a városban

Aranyosak, szelídek és egyre többen vannak a városban.