Nyolc év után távozott az igazgató a múzeumból

Nyolc év után távozott az igazgató a múzeumból

- Kategória: Közélet

Közel nyolc év után távozott a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumból az eddigi igazgató, Székely Zoltán, aki júliustól a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum vezetését vette át. A leköszönt igazgató portálunknak elmondta: nagyon szép éveket töltött Mosonmagyaróváron és úgy véli, sokat fejlődött ez idő alatt az intézmény. A múzeum vezetését az új igazgató kinevezéséig Szilágyi Dániel igazgatóhelyettes, muzeológus látja el.

„Csaknem nyolc évet töltöttem a városban és a múzeumban. Rendkívül szép időszak volt ez számomra és bízom abban, hogy ez idő alatt sikerült új arculatot adni a Hansági Múzeumnak. – hangsúlyozta Székely Zoltán. Mint mondta: 2012 szeptemberében vette át az intézmény vezetését. Nagy kihívás volt számára, hogy megújítsa az addigi kiállítás stratégiáját és a tudományos munka jellegét. Az elmúlt évek során számos nagysikerű kiállítást megrendeztek, melyek során a múzeum minden területe megmutatkozott. Több alkalommal biztosítottak bemutatkozási lehetőséget a mosonmagyaróvári és környékbeli kortárs művészeknek. Nagy hangsúlyt fektettek a testvérvárosi kapcsolatok ápolására is a művészetek terén. A járási múzeum program keretében folyamatosan jelen voltak a környező településeken is vándorkiállítások és különféle programok, előadások keretében.
Az igazgató kiemelte: fontos volt, hogy nem csupán Mosonmagyaróvár, hanem az egykori járás múzeuma is legyen az intézmény. A kiállítások és programok mellett nagy gondot fordítottak a meglévő gyűjtemény folyamatos felújítására, restaurálására is, hogy azok minél nagyobb számban kerülhessenek a nagyközönség elé. Számos értékes műtárgyat, bútorokat sikerült restaurálni. A múzeum gyűjteményének raktározási körülményei is javultak az elmúlt években.
Székely Zoltán hozzátette: örül annak, hogy az önkormányzat szívén viselte a múzeum sorsát, aminek köszönhetően számos beruházás valósulhatott meg az elmúlt időszakban. Ezek közül kiemelkedő volt a Mosonvármegyei Múzeum homlokzati felújítása, a múzeumkert rendezése, illetve a belső udvar lefedése.
Az igazgató hangsúlyozta: az elmúlt nyolc év csúcspontja volt a tavaly megrendezett Munkácsy-kiállítás. Ebben a három hónapban több látogató kereste fel a múzeumot, mint egyébként máskor egy év alatt. Ez a tárlat nagyban emelte a Hansági Múzeum ismertségét.
Az egykori igazgató fájó szívvel búcsúzott az intézménytől, köszöni a munkát a kollégáinak, akik fontos szerepet játszottak az elért eredményekben. Mint mondta: rendkívül szép idő volt számára ez a nyolc év, egy csodálatos városban és fantasztikus múzeumban.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó