Neten veszik a fiatalok a drogot, ám az életükkel játszanak

Neten veszik a fiatalok a drogot, ám az életükkel játszanak

- Kategória: Közélet

Szinte naponta jelentek meg híradások az elmúlt időszakban, hogy kábítószert találtak a rendőrök egy-egy közúti ellenőrzés során Mosonmagyaróváron, vagy a környékén. Sőt, sok esetben kiderült, hogy az autó vezetője bódult állapotban, kábítószer hatása alatt vezette a gépjárművét. Annak jártunk utána, hogy valóban súlyosbodott-e a droghelyzet Mosonmagyaróváron az elmúlt időszakban.

„Nem rosszabb a kábítószer helyzet Mosonmagyaróváron, mint akár tíz évvel ezelőtt. A beszerzés módjában, valamint a fogyasztók életkorában történt változás. És sajnos egyre fiatalabb az érintett korosztály.” – hangsúlyozza Pápai Gyula, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. Mint mondja: a rendőrség közterületi állománya az utóbbi időben – a balesetek megelőzése érdekében – még nagyobb figyelmet fordít a bódult állapotú gépjárművezetők kiszűrésére. Egyebek mellett ennek is köszönhetőek a gyakori kábítószerfogások. Ezekben az esetekben nem csupán a tiltott szer birtoklása, hanem – ha bebizonyosodik – bódult állapotban történő járművezetés miatt is büntetőeljárás indul. Az őrnagy hozzátette: az esetek szinte mindegyikében viszonylag kis mennyiségű, saját fogyasztásra használt anyagot találnak. Nagy probléma azonban, hogy ezeknek a drogoknak a döntő többsége az úgynevezett herbál, azaz valamilyen növényi származékot itatnak át a szakemberek által is teljesen ismeretlen bódító hatású anyagokkal. Ez pedig rendkívül veszélyes a felhasználók számára, hiszen nem ismert a kábítószer összetétele. Sokszor ezeket a kereskedelmi forgalomban szabadon beszerezhető szerekből állítják elő.  Ez a marihuánához hasonló, de szintetikus szer viszonylag olcsó. Kevesebbe kerül, mintha a kocsmában italtól rúgnának be. Ám az összetétele és mellékhatása nem ismert. Éppen ezért rendkívül veszélyes, hiszen nem tudni, milyen elváltozásokat okoz a szervezetben. Ezt az anyagot használók a saját életükkel játszanak. – hangsúlyozta az őrnagy.

Pápai Gyula hozzátette: a környéken ma már ritkán találkoznak a klasszikus drogterjesztőkkel, nem kötődik szórakozó-, vagy vendéglátóhelyekhez. A tapasztalatok szerint a fogyasztók elsősorban internetes rendeléssel jutnak hosszá a szerekhez. A rendőrség rendszeresen tart razziákat a szórakozóhelyeken, ám ezek során drogterjesztéssel nem találkoznak, csupán a fogyasztóknál mutat pozitív értéket a teszt. Általában a megrendelt anyagot még otthon, kisebb baráti társaságban fogyasztják el. A szakember hozzátette: sajnos az érintett korosztály egyre fiatalabb, többször találkoztak már tizenhárom-tizennégy éves fogyasztókkal, ám a középiskolás korúaknál jellemző inkább, holott tíz éve még tizennyolc év volt alsó korhatár.

Ez is érdekelhet...

Öt hónap alatt közel száz ittas sofőr

Nagyon sokan ülnek be néhány, vagy akár több