Neten veszik a fiatalok a drogot, ám az életükkel játszanak

Neten veszik a fiatalok a drogot, ám az életükkel játszanak

- Kategória: Közélet

Szinte naponta jelentek meg híradások az elmúlt időszakban, hogy kábítószert találtak a rendőrök egy-egy közúti ellenőrzés során Mosonmagyaróváron, vagy a környékén. Sőt, sok esetben kiderült, hogy az autó vezetője bódult állapotban, kábítószer hatása alatt vezette a gépjárművét. Annak jártunk utána, hogy valóban súlyosbodott-e a droghelyzet Mosonmagyaróváron az elmúlt időszakban.

„Nem rosszabb a kábítószer helyzet Mosonmagyaróváron, mint akár tíz évvel ezelőtt. A beszerzés módjában, valamint a fogyasztók életkorában történt változás. És sajnos egyre fiatalabb az érintett korosztály.” – hangsúlyozza Pápai Gyula, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. Mint mondja: a rendőrség közterületi állománya az utóbbi időben – a balesetek megelőzése érdekében – még nagyobb figyelmet fordít a bódult állapotú gépjárművezetők kiszűrésére. Egyebek mellett ennek is köszönhetőek a gyakori kábítószerfogások. Ezekben az esetekben nem csupán a tiltott szer birtoklása, hanem – ha bebizonyosodik – bódult állapotban történő járművezetés miatt is büntetőeljárás indul. Az őrnagy hozzátette: az esetek szinte mindegyikében viszonylag kis mennyiségű, saját fogyasztásra használt anyagot találnak. Nagy probléma azonban, hogy ezeknek a drogoknak a döntő többsége az úgynevezett herbál, azaz valamilyen növényi származékot itatnak át a szakemberek által is teljesen ismeretlen bódító hatású anyagokkal. Ez pedig rendkívül veszélyes a felhasználók számára, hiszen nem ismert a kábítószer összetétele. Sokszor ezeket a kereskedelmi forgalomban szabadon beszerezhető szerekből állítják elő.  Ez a marihuánához hasonló, de szintetikus szer viszonylag olcsó. Kevesebbe kerül, mintha a kocsmában italtól rúgnának be. Ám az összetétele és mellékhatása nem ismert. Éppen ezért rendkívül veszélyes, hiszen nem tudni, milyen elváltozásokat okoz a szervezetben. Ezt az anyagot használók a saját életükkel játszanak. – hangsúlyozta az őrnagy.

Pápai Gyula hozzátette: a környéken ma már ritkán találkoznak a klasszikus drogterjesztőkkel, nem kötődik szórakozó-, vagy vendéglátóhelyekhez. A tapasztalatok szerint a fogyasztók elsősorban internetes rendeléssel jutnak hosszá a szerekhez. A rendőrség rendszeresen tart razziákat a szórakozóhelyeken, ám ezek során drogterjesztéssel nem találkoznak, csupán a fogyasztóknál mutat pozitív értéket a teszt. Általában a megrendelt anyagot még otthon, kisebb baráti társaságban fogyasztják el. A szakember hozzátette: sajnos az érintett korosztály egyre fiatalabb, többször találkoztak már tizenhárom-tizennégy éves fogyasztókkal, ám a középiskolás korúaknál jellemző inkább, holott tíz éve még tizennyolc év volt alsó korhatár.

Ez is érdekelhet...

Az Év Állatvédő Középiskolája a Kossuth Lajos Gimnázium

Az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága és az Állatorvostudományi Egyetem