Nemzeti buszgyártás a Kühnével

Nemzeti buszgyártás a Kühnével

- Kategória: Közélet

Úgy tűnik, lényeges szerepet kap Kühne-Kravtex cégcsoport – és ezáltal a nagy múltú mosoni Kühne-gyár is – a nemzeti buszgyártó programba. Több mint kétszáz új Credo busz állt forgalomba a hazai közlekedési vállalatoknál az elmúlt fél évben.

Értékesítési nehézségekkel küzdött az elmúlt években a Kühne-Kravtex cégcsoport. Bíztak azonban magukban és az általuk gyártott Credo autóbuszokban, valamint abban, hogy a hazai közlekedési társaságok járműparkjának cseréjében szerepet kap a vállalat is. Éppen ezért bővítették saját erőből, 5.600 négyzetméterrel a mosonmagyaróvári autóbusz vázgyártó üzemcsarnokukat is. Ennek tavalyi avatásán – ami egyben a Kühne-gyár 160 éves jubileuma is volt – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a nemzeti buszgyártó program indítását. Akkor mint mondta, ebben nagy szerepet szánnak a Kühne-Kravtex cégcsoportnak is. A szavakat tettek is követték, hiszen még a tavalyi évben 113 buszt értékesítettek a hazai közlekedési vállalatoknak. A megrendelést aztán újabbak követték az idei évben, további száz Credo autóbusz állt forgalomba országszerte a közösségi közlekedésben. A századik járművet a közelmúltban adták át. Ezzel a hazai közforgalmú közlekedési társaságoknál üzemelő Credók száma már meghaladja az ezerháromszázat.

„Hittünk magunkban és a termékünkben, éppen ezért visszafogott gyártás mellett ugyan, de megtartottuk a dolgozóinkat. Ennek köszönhető, hogy most megvan a termeléshez szükséges létszám. Sőt, tavaly június óta további harminc dolgozót vettünk fel.” – hangsúlyozta Süli Csaba, a Kühne Zrt. vezérigazgatója. Elmondta: szükség volt a bővítésre, hiszen meg kellett duplázni az addig gyártott darabszámot, hogy be tudjanak kapcsolódni a nemzeti autóbusz programba. Ezzel együtt bővítették a termékek palettáját is 10 és 13 méteres autóbuszokkal. A cégvezető szerint a 13 méteres Credo bizonyos vonalakon kiválthatja a régi csuklós Ikarus buszokat. Emellett a termelést is fejlesztették a vázfestő kapacitás növelésével, valamint új, modern szerszámgépek beszerzésével. Bíznak abban, hogy az idei évben az eddigieket további megrendelések követik a közlekedési társaságoktól.

Süli Csaba hozzátette: az autóbuszok mellett a nagy múltú mezőgépgyártást sem hanyagolják el, ezen a területen is folyamatosak a fejlesztések. Elsősorban a hazai piacra gyártják a jó hírű Kühne gépeket, ám bíznak abban, hogy több éves szünet után idén ismét tudnak exportálni Ukrajnába is.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit