Nem fér el a körforgalom

Nem fér el a körforgalom

- Kategória: Közélet

A városban nap, mint nap közlekedők közül bizonyára mindenki szembesült már a Deák tér környékén gyakorta kialakuló torlódásokkal. Főként a reggeli és délutáni órákban alakul ki hosszú kocsisor a Cserháti Sándor utca felé, hiszen a Halászi felől érkező járművek döntő többsége ezen az útvonalon próbál bejutni a városba.

A probléma felvetése és esetleges megoldása érdekében külön csoport is alakult a minap a legnagyobb közösségi oldalon „körforgalmat a Deák térre” néven. Az egyre népesebbé váló csoport tagjai szerint ugyanis ez a forgalomtechnikai megoldás orvosolná a helyzetet ebben a csomópontban. Lapunk utánajárt, mik a lehetőségek a kereszteződés átalakítására. „ A Deák téri csomópont a 150-es számú országos főút és az 1401-es számú országos mellékút találkozása, melyek tulajdonosa az állam, kezelője pedig a Magyar Közút Zrt.” – szögezte le elöljáróban érdeklődésünkre Kitley Tibor városi főépítész. Elmondta: ennek ellenére a hivatal is vizsgálta, miként lehetne itt a torlódásokat csökkenteni. A jelenlegi forgalmi rend mellett azonban a körforgalom kiépítése nem lehetséges itt. A teherforgalom ugyanis nincs korlátozva ezen az útszakaszon, az ennek levezetéséhez szükséges méretű körforgalom számára nincs elég hely a kereszteződésben. A hatályos közúti szabvány szerint a Királyhidai úton lévőhöz hasonló méretű, mintegy harmincöt méter átmérőjű körforgalmat kellene kialakítani. Ehhez szükséges terület azonban nem áll itt rendelkezésre. Ráadásul az előírás szerint a becsatlakozó utak tengelyének a körforgalom középpontjába kell mutatnia, ami az itt lévő szobor megtartásával nem lehetséges.

A főépítész hozzátette: egy kisebb méretű körforgalom kialakítására lenne itt lehetőség, ám ehhez ki kellene zárni a teherforgalmat az útszakaszon. Ennek azonban előfeltétele az alternatív útvonal biztosítása, ami a tehermentesítő út és a városi elkerülő út északi szakaszának megépítésével lehetséges.

DSC_4127 DSC_4138 DSC00168

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit