Nálunk, Veled, Érted! –  A Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálatról

Nálunk, Veled, Érted! –  A Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálatról

- Kategória: Közélet

 Senki nem mondta, hogy az élet könnyű, ezért is kell néha könnyítenünk rajta. Sajnos, erre nem mindig a megfelelő módszert választjuk. Egyszerűbb egy gyorsan ható szerhez nyúlni, mint hosszú és fáradtságos munkával megoldani a nehézségeket… ilyenkor jövünk mi.

A DrogPont – Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat, mint a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ speciális szolgáltatása, azzal a céllal alakult, hogy utat mutasson azoknak az embereknek, akik eltévedtek az élet útvesztőiben.

Előfordulnak olyan problémák az életünkben, amelyeket nem tudunk megoldani sem magunk, sem közvetlen környezetünk segítségével. Ilyenkor gyakran megpróbáljuk nem létezővé tenni ezeket az akadályokat és könnyen belekerülhetünk a kábítószerek vagy egyéb függőségek nyújtotta megoldás illúziójába.

Azonban ez nem megoldás, csak annak az elodázása, melyre a büntető törvénykönyv egyik válasza az elterelés. Az elterelés típusai közül a megelőző-felvilágosító szolgáltatásra a DrogPont falai között is van lehetőség. Itt 6 hónapon keresztül csak arra koncentrálunk, hogy a bajba jutott fiatalnak, felnőttnek utat mutassunk a problémák útvesztőjében, és együtt megoldást találjunk a problémák kialakulásának okára.

Fontosnak tartjuk az egyén előtérbe helyezését, hiszen nem lehet mindenkire egy „segítő sablont” ráhúzni. A személyre szabott foglalkozások, egyéni beszélgetések viszont nem zárják ki a csoportos elterelést, ugyanis a közösség pozitív húzóerőként is működhet, amely egy lökést ad a továbblépésre.

Azonban nem csak a rendőrség „javaslatára” lehet és érdemes felvenni velünk a kapcsolatot: az alacsony küszöbű szolgáltatásunk által lehetőség van az önkéntes segítségkérésre. Az ilyen eseteknél is állapotfelmérést végzünk, elkészítjük az egyéni beavatkozási tervet, ugyanúgy, mint az elterelés során. Információkat adunk a különböző kábítószerek hatásairól, veszélyeiről, a büntető törvény ide vonatkozó rendelkezéseiről.

Segítünk feltérképezni a nehézségeket, és szükség, valamint igény esetén a hozzátartozók bevonását is szorgalmazzuk. Igyekszünk fejleszteni a minket felkeresők önismeretét, problémamegoldó, konfliktuskezelő, stressz oldó képességeit, hogy könnyebben át tudják hidalni akadályaikat.

Megkereső tevékenységeink során is ezt a gondolatmenetet visszük tovább, ugyanis a kábítószer használat csak egy tünet és nem a baj forrása. Iskolai előadásainkon is a gyermekek, fiatalok érzelemvilágát célozzuk meg játékos formában, mert egy interaktív foglalkozás mélyebb nyomot hagy bennük, mint egy unalmas előadás. Igyekszünk részt venni a különböző rendezvényeken is, és akár szórólap, akár kitelepülés formájában tájékoztatni az érdeklődő fiatalokat, vagy az aggódó szülőket.

Viszont még így is nehéz néha eljutnunk a veszélyeztetett korosztályhoz, ezért kortárssegítőink közreműködésével próbálunk beépülni köreikbe.

Tudjuk, hogy a legtöbb szülő és pedagógus, de sokszor még a fiatalok számára is új és sokszor kérdésekkel teli téma a drogfogyasztás, ezért igyekszünk és ajánljuk szolgáltatásainkat mindenkinek, hiszen kérdezni és megelőzni egyszerűbb, mint „újjáépíteni”.

Dobos Éva, DrogPont-munkatárs

20151/16

 

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó