Mosonmagyaróvár Retro: Anyák Boltja, Csehszlovák szövetektől az NDK-s fehérneműkig

Mosonmagyaróvár Retro: Anyák Boltja, Csehszlovák szövetektől az NDK-s fehérneműkig

- Kategória: Közélet

Retro rovatunkban ezúttal az egykori Magyar utcai Anyák Boltját mutatjuk be. A mosonmagyaróváriak és környékbeliek közül bizonyára sokan jártak ide szoknyát, nadrágot, vagy éppen otthonkát vásárolni. Hosszú ideig ugyanis a városrészben szinte ez volt ez egyetlen bolt, ahol az ilyen holmit be lehetett szerezni. De valószínűleg számos egykori vásárló szívesen emlékszik vissza az üzlet eladóira is.

Múltidézésünkhöz most is segítséget nyújtott Ferencz Tibor, aki páratlan fotógyűjteménnyel és egyéb visszaemlékezésekkel rendelkezik a város elmúlt évtizedeiről. Ebben a témában több könyvet is megjelentetett már, így például Mosonmagyaróvár kereskedelméről írt kötetet, amiben több más üzlet mellett részletesen foglakozik az Anyák Boltjával is.

A magyaróvári Anyák Boltja Magyar utca 17-21. szám alatt a Győr-Sopron Megyei Ruházati Kiskereskedelmi Vállalat tulajdonában működött. Az 1960-as évek végétől egészen az 1990-es évek elejéig Csonka Imréné, majd Hauptmann Károlyné volt az üzletvezető. Az évtizedek alatt itt dolgozott Papp Lászlóné Zsike néni, Lelkes Béláné, Miks Pálné, Pazincárné Cugi néni, Weiszdorn Ernőné, Molnár Jánosné Czurinka Éva, Antalovitsné Szabó Klára, Tóth Józsefné Mari, Czigler Jánosné Jutka és Rácz Ernőné. A győri kereskedelmi iskola tanulói közül a város és környékbeli lakosok is itt töltötték gyakorlati idejüket.

Abban az időben a kereskedelemben kizárólag kereskedelmi végzettséggel lehetett dolgozni, nem úgy, mint manapság. A dolgozók kezdetben munkaköpenyt viseltek, majd a későbbiekben a divatnak megfelelően egyen blúzokban dolgoztak. Az volt az illem akkor, hogy az eladók köszönéssel fogadták a vásárlókat és távozáskor úgyszintén. Az üzlet vásárlói köre elsősorban a magyaróvári városrész és Szigetköz lakosságából állt. Az akkori úgymond „felső tízezer” is ide járt vásárolni. A bolt több részlegből állt: bébi áru, gyerekáru, női fehérnemű, női konfekció, divatáru, női kötöttáru, méteráru és férfi konfekció. Az Anyák Boltja olyan nagy forgalmat bonyolított, hogy naponta kellett áruval feltölteni a polcokat. Szezonvégi leárazáskor – ami 30-40 százalékos volt – már a nyitás előtt hosszú sorok várakoztak, hogy bejussanak az üzletbe. A kirakatokat havonta a győri központból kirendelt dekoratőrök rendezték.

A méteráru részlegen jó minőségű csehszlovák szöveteket lehetett kapni. Az 1970-es évek végén az NDK-s fehérneműk mellett az olasz Trevira kötöttáru termékek is nagyon keresettek voltak. Gyakran előfordult, hogy a törzsvásárlóknak félretették. Az 1980-as évek elején a Triumph melltartókra hatalmas volt a kereslet. Az ára 1800-2000 forint között volt. A magyar vevők mellett az osztrákok hármasával, ötösével vásároltak belőle. Az 1980-as évek közepétől szervezett osztrák buszok jöttek a városba hétfői és csütörtöki napokon, ilyenkor az üzlet forgalma is jelentősen megnőtt. 1988-ban a kínai gyerekárukat úgy vitték az emberek, szinte az egész Szigetköz gyerekei ezeket viselték. Az 1989-es rendszerváltás után a Győr-Sopron Megyei Ruházati Kiskereskedelmi Vállalat megszűnt és kft.-vé alakult át, majd az 1990-es évek végén, mint Anyák boltja végleg bezárt.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti