Megújult tanuszoda a Mórában

Megújult tanuszoda a Mórában

- Kategória: Közélet
Felújítás alatt a Móra tanuszodája.

Több mint negyven éve biztosít helyet a mosonmagyaróvári, illetve környékbeli általános iskolák diákjai számára a tanterv szerint kötelező úszásoktatáshoz a Móra-iskola tanmedencéje. A létesítményben azonban az átadása óta alig történt korszerűsítés, felújítás, a meglehetősen nagy igénybevétel miatt pedig mára igencsak leromlott a tanuszoda állapota. Ezért döntött most úgy az iskola, hogy a nyári szünidő alatt felújítja a medencét és a kiszolgáló létesítményeket.

Amint azt dr. Makk Zoltán igazgatótól megtudtuk: a tanmedencét annak idején az általános iskolás, elsősorban alsó tagozatos gyerekek úszás oktatására alakították ki. Jól szolgálta ezt a célt az elmúlt több mint négy évtized során. Az iskola a néhány évvel ezelőtt történt fenntartó váltása során – amikor a helyi német nemzetiségi önkormányzat vette át az intézmény működtetését – vállalta az uszoda további működtetését is, noha az éves szinten több milliós terhet jelent számukra. Fontosnak tartották ugyanis, hogy továbbra is biztosított legyen a mosonmagyaróvári és a környékbeli gyerekek számára a tantervben is előírt úszásoktatás. Ehhez a Móra-iskola nem csupán az uszodát, hanem a működéshez szükséges személyi feltételeket, illetve a megfelelő pedagógust is biztosítja. A tanuszoda kihasználtsága rendkívül magas, hiszen tanítási időszakban délelőttönként a Móra-iskola diákjai mellett a helyi és a környező települések intézményeinek tanulói számára biztosítják a helyet, a délutáni órákban, illetve szombati napokon pedig hasonló célokra adják bérbe az uszodát.

Felújítás alatt a Móra tanuszodája.

Az igazgató kiemelte: a folyamatos, nagy igénybevétel miatt mára a létesítmény állapota nagyon leromlott. A legutóbbi nagyobb felújítás közel húsz éve történt, ám akkor is csupán a szellőztető és fűtésrendszert javították. Ezért mára szükségessé vált egy átfogó rekonstrukció. A nyár közepén kezdődött munkáltok során a medence melletti területen kicserélték a járólapot, felújították az öltözőket, vizesblokkokat, a medence új burkolatot kapott, kicserélték az álmennyezetet, megújították az elektromos hálózatot, valamint a fűtési- és szellőztető rendszert is.

A munkálatokat szinte kivétel nélkül helyi vállalkozók végezték. A több tízmilliós uszoda rekonstrukciót az iskola saját forrásból finanszírozza.

Dr. Makk Zoltán hozzátette: a rekonstrukció során egy érdekes dologra is fény derült a tanuszoda létesítésével kapcsolatban. Az egyik hátsó falon, eddig eldugott helyen egy erősen korrodált emléktáblára bukkantak. Eszerint az uszoda az iskola 1976-os átadását követően két évvel, 1978-ban készült el, aminek kivitelezését – a tábla felirata szerint – a helyi cégek dolgozói társadalmi munkában végeztek.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti