Megújulhat a mosoni kúria

Megújulhat a mosoni kúria

- Kategória: Közélet

Hosszú ideje áll kihasználatlanul és elhanyagoltan Mosonban, a néhány éve megújult Erzsébet tértől néhány lépésre az egykori kúria a Mosonvár utca 5. szám alatt. Évtizedek után a közeljövőben talán megkezdődhet a felújítása.

Az önkormányzati tulajdonú, emeletes műemlék ház Moson egyik legrégebbi, máig fennmaradt épülete. A helytörténeti leírások szerint a Mosonvár utcai barokk kúria uradalmi tiszttartóház volt. Építésének pontos évszáma nem ismert, de az 1700. évi összeírás már, mint kúriaszerű nemesi épületet említi, amiben az uradalom tiszttartói laktak. 1753-ban Fogler József plébános említést tett egy magánoratóriumról a Mosonvár utcai gazdatiszti házban. A hagyomány szerint az épület pincéjéből alagút vezetett a magyaróvári várhoz. Állítólag Mária Terézia is megszállt a falai között. Egy 1770 körüli rajzon pedig jól látható, hogy akkoriban még kis tornya is volt az épületnek.

Az egykori kúriát a második világháború után államosították, majd belső átalakításokkal öt lakást hoztak létre benne. Ezeket aztán tanácsi bérlakásokként hasznosították. Utolsó felújítására 1978-ban került sor. A rendszerváltást követően továbbra is önkormányzati bérlakások voltak benne, azonban az ingatlanok megüresedését követően újabb lakókat már nem költöztettek az épületbe, mivel az felújításra szorul. Jelenleg egyetlen lakásban vannak még bérlők. Az önkormányzat eddig forrás hiányában nem tudta felújítani az ingatlant. Egy időben még befektetőt is kerestek, aki a megvásárlást, majd felújítást követően megfelelő funkciót talált volna az egykor patinás épületnek. Ez idáig azonban nem történt előrelépés az ingatan felújítása és hasznosítása terén.

Az épülethez meglehetősen nagy udvar tartozik a hátsó részen. Mivel azonban zárt a beépítés, nem lehet megközelíteni az udvart. Ez nagyban gátolta az eddigi hasznosítását. – magyarázza Pollhammer Jenő, a Movinnov Kft. ügyvezetője. Elmondta: a közelmúltban határozott az önkormányzat arról, hogy megvásárolják a szomszédos telket. Ezen keresztül meg tudják nyitni az udvart, ami így alkalmassá válhat akár társasház építésére is. A tervek szerint ennek értékesítéséből befolyó összeg fedezi majd a műemlék épület felújítását. Az egykori kúria hasznosítási lehetőségeit még keresik.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint