Kockázatos az illegális vízbekötés

Kockázatos az illegális vízbekötés

- Kategória: Közélet

A házi vízművek ivóvízhálózattal történő összekapcsolásának kockázatára figyelmeztet az Aqua Kft.

Nem vitás, hogy olcsó és energiatakarékos ez a megoldás. Egy családi háznál számos vízkezelési, víztárolási, szivattyúzási feladat van, amelyet érdemes az energiatakarékosság, a kisebb költségek miatt egy rendszerbe foglalni. Ezt a célt szolgálja a házi vízmű, amelynek telepítése leginkább akkor kifizetődő, ha egy adott háztartás az önellátásra törekszik. A vezetékes víz alternatívájaként (a vízminőség rendszeres ellenőrzési lehetőségének hiányában) viszont a szakemberek csak akkor javasolják, ha a különféle módon kinyert vizet kizárólag WC-öblítésre vagy öntözésre használják.

A házi kitermelésű ivóvíz ugyanis egészségügyi kockázatot rejt. A hazai ivóvizek 95 százaléka a felszín alatti, gyakran 100 métert meghaladó mélységben található rétegekből származik. A természetes szűrés révén kiváló minőségű ivóvízhez juthatunk. A felszíni vizeknek vagy kevésbé mély kutaknak az ipari, biológiai, szennyezettsége magas egészségügyi kockázatot rejt. Tévhit tehát, hogy elegendő egy 20-30 vagy 40 méteres kutat fúratni és máris van ingyenes, tiszta, jó minőségű ivóvíz. Ha esetleg először örvendezhetünk is ilyen eredménynek, a folyamatos ellenőrzés elmulasztása esetén az időközbeni (például a mikrobiológiai vagy a növényvédőszerek okozta) szennyezés rejtve marad. A mélyebb vízforrások esetén számolni kell az egészségügyi határértéket meghaladó vas, mangán, arzén és bór tartalommal, amelyek megállapításához laboratóriumi vizsgálat, kezeléséhez pedig további szaktudás szükséges. A fentiek mellett az is gyakori probléma, hogy a rendszerek kialakításakor alkalmazott anyagok és technológia nem minden esetben felel meg az előírásoknak.

Mindenki a jobb és olcsóbb megoldásra törekszik, ezért gondolják úgy, ha már „ingyen” jutottak vízhez, azzal ki is válthatják a víziközmű vállalat által szolgáltatott ivóvizet. Amíg saját hálózatot épít ki bárki erre a célra, addig csak a saját családja és vendégei egészségét kockáztatja. Ha azonban ezt összeköti a települési ivóvízvezeték-rendszerrel, akkor már másokét is. Sok ember ebben csak a kisbefektetéssel járó, gyorsan megtérülő, nagy „haszonnal” kecsegtető lehetőséget látja. Ezzel viszont jóhiszeműen ugyan, de veszélyezteti környezete ivóvízhálózatának tisztaságát. A probléma sok más mellett abban van, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható házi vízellátó egységek (hidroforok) üzemi nyomása magasabb, mint az utcai ivóvízhálózaté. Ha egy ilyen készülékről a belső vízhálózatot és a közműves ivóvízellátó egyszerre táplálják meg, helytelen bekötés vagy műszaki probléma, rejtett hiba esetén megtörténhet, hogy a kút vize az utcai hálózatba kerül, ezzel továbbítva másokhoz is az ellenőrizetlen vizet.

Ha valaki jóhiszeműen kapcsolja össze a házi és a települési ivóvízhálózatot, az is komoly kockázatot jelent az emberek számára, de van, aki ezt minden eszközzel igyekszik is eltitkolni. Az Aqua Kft.-nél is többször tapasztaltak már fogyasztói panaszt a rossz ízű, büdös víz miatt. A bejelentők nem is sejttették, hogy máshol kell keresni ennek okát. Ilyenkor a cég szakemberi a „külső” forrást igyekeznek behatárolni. Ebben segítségére lehetnek a lakókörnyezetében élők is, hiszen az ő egészségükről is szó van.

Manapság átlagosan 90-100 liter vizet használnak fejenként egy háztartásban naponta. Vagyis átlagos életvitel mellett egy kertes házban élő család havi fogyasztása 8-9 köbméterre tehető. Ahol ennél jóval kevesebb ivóvíz fogy a közüzemi hálózatról, viszont a szennyvízkibocsátás átlagos, ott a szolgáltató várhatóan érdeklődni fog a belső hálózat kiépítése és a szennyvízdíj felől.

Az Aqua Kft. a vízvételezési helyein, valamint a kiépített vízvezeték rendszerének adott pontjain rendszeresen ellenőrzi a víz minőségét. A szolgáltatónak megfelelő laboratóriumi kapacitás és szaktudás áll a rendelkezésre. A vizsgálat során közel 200 jogszabályban előírt paraméternek való megfelelőséget kell ellenőrizni. Leginkább a nitritek és nitrátok, valamint a szerves anyagok, mikro- és radioaktív szennyeződések a legveszélyesebbek, amelyek mezőgazdasági, ipari vagy háztartási vegyszermaradékokból kerülhet közvetlenül vagy áttételesen a vizet adó talajrétegekbe. Az illegálisan létesített megoldásokból származó problémáknak jogi következményei is vannak, amelyekkel az érintetteknek számolniuk kell.

Az Aqua Kft. a következő évben a korábbinál is nagyobb figyelmet fordít az illegális és szabálytalan vízbekötések feltárására. A törvény az így felfedezett esetekben felhatalmazást ad a szolgáltatónak, hogy becsült adatok alapján visszamenőleg is megfizettesse a kapcsolódó díjakat. Azonban mindenki számára sokkal fontosabb, hogy a díjfizetés helyett a kockázatos megoldásokat felszámolják. Ezért az Aqua Kft. 2018. április 30-ig moratóriumot hirdet. Ha valaki korábban engedély nélkül összekötötte a házi vízművét a városi rendszerrel, vagy más nem engedélyezett módon használja az ivóvíz és csatornahálózatot és ezt a megadott határidőig bejelenti, a szolgáltató eltekint a díjak visszamenőleges számlázásától.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint