A képviselő is beszállna a fűnyírásba

A képviselő is beszállna a fűnyírásba

- Kategória: Közélet

A kint maradt választási plakátok, a Kossuth Lajos utca közlekedése és a város zöldfelületeinek állapota egyaránt szóba került napirend előtt a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén.

A város szerte még számos helyen látható választási plakátok mielőbbi eltávolítását szorgalmazta napirend előtt dr. Frauhammer Csaba az önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésének kezdetén. A városatya hangsúlyozta: közel két hónap telt már el az országgyűlés választások óta, ám még mindig rengeteg, a kampány idején kihelyezett plakátot látni Mosonmagyaróvár közterületein. Köztük több olyat is például, amik olyan személyt, vagy jelölő szervezetet ábrázolnak, akik a képviselő-testületben is helyet foglalnak és döntenek egyebek mellett a városképet érintő kérdésekben. Dr. Frauhammer Csaba emlékeztetett: a választási törvény szerint a szavazást követő harmincadik napig kell eltávolítaniuk a plakátokat azoknak, akik azt kihelyeztették. A képviselő azt tudakolta a polgármestertől: történt-e már felszólítás, vagy szankcionálás ez ügyben.

Dr. Árvay István kifejtette: sajnos a jelenlegi szabályozás alapján nehéz a szankcionálás, ezért is lenne szükség egy helyi rendeletre, ami egyértelműsíti a szabályokat. Ennek kidolgozása folyamatban van és várhatóan júniusban a testület elé kerülhet a tervezet. Fehérné dr. Bodó Mariann jegyző elmondta: a választási törtvény harminc napos határidőt ad a plakátok eltávolítására. Ennek lejárata után azonban csak az eltávolítással kapcsolatos költségeket lehet az adott jelöltön vagy szervezeten számon kérni. Az önkormányzat helyi rendelete településképi eljárást tudnak lefolytatni, illetve a kormányhivatalnak van lehetősége közigazgatási bírság kiszabására. A fokozatosság elvét követve azonban első körben felszólítást küldenek ki az érintett szervezeteknek a plakátok eltávolítását illetően.

Napirend előtt dr. Kovács Tamás a Kossuth Lajos utca közlekedési problémáit vetette fel. Mint mondta: rendkívül balesetveszélyes a Bauer Rudolf, illetve a Hanság utcai csomópont. A szocialista képviselő ezek forgalomtechnikai átalakítását szorgalmazta. Dr. Kovács Tamás felvetette továbbá, hogy a város zöldterületei sok helyen gondozatlanok. Mint mondta: szerinte ez annak is betudható, hogy a Városüzemeltető Kft. munkaerőhiánnyal küzd. Éppen ezért a városatya felajánlotta segítségét a fűnyíráshoz és erre buzdította képviselőtársait is.

Dr. Árvay István elmondta: a Kossuth Lajos utca felújítását megelőzősen a város jelezte igényét az út kezelője felé kerékpársáv, illetve lámpás csomópontok kialakítására. A tervezés, illetve kivitelezés során azonban ez nem valósult meg. Ennek ellenére az önkormányzat folyamatosan napirenden tartja ezt a kérdést és ismét benyújtották igényüket ezekre a közlekedésbiztonsági fejlesztésekre. A zöldterületekkel kapcsolatban a polgármester kiemelte: valóban a város egyik része virágos, a másik pedig gazos. A Városüzemeltetőnek folyamatosan csökkenő létszámú munkaerővel kell megoldania ezt a feladatot. Ennek ellenére azonban fontos, hogy a közterületek megfelelő állapotúak legyenek. Éppen ezért próbálják a gépparkot is korszerűsíteni. Emellett fontos lenne – főként a társasházak esetében – az ingatlan tulajdonosok nagyobb aktivitása ezen a téren. A polgármester hozzátette: a külső vállalkozók által karbantartott parkok gondozása kifogástalan, ám ez nagyobb anyagi ráfordítást jelent az önkormányzat számára, ráadásul egyre nehezebben találnak olyan céget, aki vállalná ezt a munkát és az azzal járó politikai támadásokat.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti