Kamerákkal is harcolnak az illegális szemetelők ellen

Kamerákkal is harcolnak az illegális szemetelők ellen

- Kategória: Közélet

Az illegális hulladéklerakás problematikája régi keletű. Gyakorlatilag szélmalomharcot vívnak a hatóságok e téren. Történtek azonban előrelépések az elmúlt időszakban, ám a probléma még nem oldódott meg, de egyre jobb eredményeket érnek el a szemetelés visszaszorítása érdekében.

Amint azt a polgármesteri hivatal illetékesétől megtudtuk: a 10-15 évvel ezelőtti állapothoz (400-500 köbéter évenként) képest jelentős javulás történt az intézkedéseknek, jogszabályok változásának, környezettudatos szemlélet formálás, a megfelelő hulladék elhelyezés lehetőségeinek ( hulladékudvar, szelektív szigetek), közszolgáltatás fejlesztésének köszönhetően. Ennek ellenére még mindig találnak olyan eldugott helyeket a városban, ahol előszeretettel válnak meg hulladékuktól az emberek környezetszennyező módon a városképrontó látvány mellett.

Több helyre kamerákat helyeztek ki, például a szelektív szigeteknél számos esetben indult hatósági eljárás. Jellemzően zsákokban raknak ki kisebb mennyiségű háztartási szemetet a lakók, vagy kisteherautóval ömlesztve építési hulladékot főleg külterületeken, erdő szélén, utak mentén. Ilyen gócpontok külterületeken az Ipartelep-szeméttelep környéke, a Fehérhíd-környéki erdőszélek, a Megyei-csatorna mente, az Iskola utcai önkormányzati telek, a Jánossomorjai út, Feketeerdei út menti erdősávok, 86-os út-felüljárótól befelé a parkoló kamionok mögötti terület. A városban belterületen a szelektív gyűjtőszigetek környezete kritikus pont a nem megfelelő használat miatt. Sajnos az utcai hulladékgyűjtő edényekbe sem talál bele mindig a szemét, sok az elszórt csomagolóanyag az utcákon, főleg a gyalogos övezetekben. Az önkormányzat által szervezett évi kétszeri szemétszedés javít a helyzeten, illetve igyekeznek az emberek figyelmét felhívni a problémára, helyes cselekvésre.
A rendészettel folyamatos az együttműködés az elkövetők tettenérése, szankcionálása, illetve a problémás helyszínek felderítése érdekében. Sajnos legtöbb esetben a hulladék birtokosa, elhagyója nem ismert, ezért a terület tulajdonosának kötelessége a lerakott hulladékot felszámolni, elszállíttatni engedéllyel rendelkező hulladékkezelővel ártalmatlanítani. Mivel a hulladéklerakás zömében köz-, illetve önkormányzati területen történik, ezért az önkormányzat minden évben a „Tájsebészet” programjában 7-8 millió forintot fordít ezen feladat ellátására a Városüzemeltető-és Fenntartó Kft. megbízásával.

Nagy hangsúlyt fektet az illegális hulladéklerakás felszámolására az önkormányzati rendészet. Amint azt dr. Gál Gellért, a szervezet vezetője érdeklődésünkre elmondta: folyamatosan figyelik a problémás helyeket. Több helyszínen is helyeztek ki megfigyelő kamerákat. Ennek meg is lett az eredménye. Például a Futura melletti szelektív gyűjtőszigetnél több esetben rögzítettek illegális hulladéklerakást. A felvételek alapján megtették a szükséges feljelentéseket.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti