Elsőbbségadás elmulasztása miatt történik a legtöbb baleset

Elsőbbségadás elmulasztása miatt történik a legtöbb baleset

- Kategória: Hírek, Közélet

Lényeges mértékben, közel ötven százalékkal emelkedett a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma Mosonmagyaróváron és a környék útjain az elmúlt tíz hónapban az előző esztendő hasonló időszakához képest.

Makó László, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője portálunk érdeklődésére elmondta: a súlyos sérüléssel járó balesetek száma negyven, míg a könnyű sérüléseké hatvanegy százalékkal nőtt. Örvendetes azonban, hogy ebben az időszakban a halálos balesetek száma harmadára csökkent. A balesetben megsérült személyek aránya azonban negyvenkét százalékkal emelkedett.

Az alezredes kiemelte: sajnálatos, hogy emelkedett azon karambolok száma, amelyeknél ittas volt az okozó. Az összes személyi sérüléssel járó balesetek közel négy százalékát okozták alkoholos befolyásoltság alatt.

Makó László hozzátette: a balesetek okának első helyén az elsőbbségadás elmulasztása áll, az esetek közel negyven százaléka következett be emiatt. Ezt követi a gyorshajtás, itt tizenhét százalékos az arány. Ám továbbra is számos karambol történik az előzés és a kanyarodási szabályok megsértése miatt.
A balesetek visszaszorítása érdekében továbbra is nagy hangsúlyt fektet a rendőrség az ittas, illetve bódult állapotú sofőrök kiszűrésére, mert sajnos ez utóbbival egyre több esetben találkoznak. Emellett a balesetek megelőzése érdekében gyakrabban tartanak sebesség ellenőrzést, változó helyszíneken. Sőt, az elmúlt időszakhoz hasonlóan rendszeresek lesznek az úgynevezett leállításos ellenőrzések is. Ezekben az esetekben a kisebb mértékű – a közigazgatási bírság mértékét még el nem érő – sebességtúllépések esetén is a helyszínen megállítják a szabálytalankodókat és szankcionálják a gyorshajtást. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére is, mivel az elmúlt időszakban több olyan baleset is történt, ahol a járműben utazók nem használták a biztonsági övet, aminek eredményeként súlyosabb fokú sérüléssel végződött az ütközés.

Az osztályvezető felhívta továbbá a figyelmet az ősz beköszöntével megváltozott időjárási körülményekre, ami még nagyobb odafigyelést követel a gépjárművezetőktől, de a kerékpárosoktól és gyalogosoktól is.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az