Javult a bűnüldözés Mosonmagyaróváron

Javult a bűnüldözés Mosonmagyaróváron

- Kategória: Közélet

Egyhangúlag fogadta el az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolóját a város közrendjének helyzetéről. A nyilvánosan elérhető beszámolóból kiderül egyebek mellett, hogy a bűncselekmények száma hasonlóan alakult tavaly, mint az azt megelőző évben, ám a felderítési mutatók sokat javultak.

Barna Árpád alezredes, kapitányságvezető beszámolója kitér arra, hogy a tavalyi évben a belső és külső migrációs körülmények miatt lényegesen megváltozott társadalmi környezetben végezték a feladatukat a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai . Ennek során a keletkező napi kihívásoknak történő megfelelés részben folyamatos, illetve bizonyos tekintetben változóan hullámzó, néha erős, olykor extrém terhelést jelentő időszakok váltották egymást. A nehézségek ellenére a reagáló képességük folyamatos volt. Így a közrend-, közbiztonság és a bűnügyi helyzet stabil maradt, a lakosság szubjektív biztonságérzete nem romlott. A kapitányságvezető szerint ebben nagy szerepe volt a folyamatos helyzetértékelésnek, az elemző és értékelő munkának.

A beszámoló szerint tavaly Mosonmagyaróvár területén összesen 883 bűncselekményt regisztráltak, ami stagnálást jelent a korábbi évhez képest. Ezen belül a kiemelten kezelt bűnesetek aránya csökkent, azaz az elkövetések az enyhébb bűncselekmények irányába tolódott el. A közterületeken elkövetett bűncselekmények aránya 5,7 százalékkal csökkent. Ezek közül a kiemelten kezelt, az emberek szubjektív biztonságérzetét jelentősen befolyásoló esetek száma száz alatti volt – közel húsz százalékkal kevesebb, mint korábban -, ami részben köszönhető a rendőrség növekvő közterületi jelenlétének.

Az összbűncselekmények közel tizedét kitevő testi sértések számát a 2015-ös jelentős emelkedés után a tavalyi évben mintegy ötödével sikerült visszaszorítani, így összesen 82 ilyen eset történt. A lopások száma a város területén 299 volt, ami az előző évhez képest 4,8 százalékos csökkenés és az elmúlt hét év legalacsonyabb értéke. Az utazó bűnözői specialitás jól kimutatható, hiszen az eltulajdonított bankkártyákkal visszaéléseket, felhasználásokat több esetben külföldön hajtották végre. A városban a gépjárműbűnözésben is csökkenő fertőzöttség volt tapasztalható. Tavaly mindössze három autólopás volt. Csökkent továbbá a gépjármű feltörések, ebből is mindössze három volt, kevesebb mint fele az előző évinek.

Kismértékben emelkedett a lakásbetörések száma, huszonnyolc ilyen eset volt tavaly – kettővel több mint korábban. A rablások száma stagnált, ugyanakkor a beszámoló kiemeli, hogy az elmúlt évben a nagy nyilvánosságot kapott rablás sorozat román állampolgárságú elkövetőjét felderítették és elfogták. A kifosztás kategóriájába tartozó bűncselekmények száma jelentős mértében csökkent, mindössze egy ilyen történt, zsarolás miatt pedig nem kellett eljárást folytatni tavaly. A rongálások száma viszont némileg emelkedett. A nyomozási eredményesség közel hetven százalékos volt, ami 7,7 százalékos javulást jelent.

A kapitányság nagy hangsúlyt fektetett a közterületi jelenlétre, a regálási idő csökkentésére, a bűnmegelőzésre. Célirányos akció sorozatokat folytattak a betöréses lopások, a gépjármű bűnözés és rablások elkövetőinek elfogása érdekében. A betörések visszaszorítására közös közrendvédelmi-bűnügyi ellenőrzési akciókat tartottak. A tavalyi évben Mosonmagyaróváron több magyar, illetve külföldi állampolgárok alkotta utazó bűnöző csoport, személy jelent meg, akik családi házakban lakók sérelmére kisebb sorozatjelleggel követtek el bűncselekményeket. Ezen kívül egyre több a belső migráció miatt rövid ideje itt letelepült, helyben lakó betörést elkövető is. Az év során több helyi illetőségű betörőt is sikerült elfogni, akik üzleteket, boltokat, vendéglátóhelyeket törtek fel. A nyomozások tapasztalatai azt mutatják, hogy a helyi illetőségű elkövetők aránya emelkedik.

A garázdaságok nyomozáseredményessége kimagasló, közel kilencven százalékos, de javult a lopások elkövetőinek felderítési aránya is. A lakásbetörések esetén is eredményesebben derítették fel a tetteseket, itt több mint 43 százalékos a felderítés, míg a rablások nyomozáseredményessége több mint 71 százalékos, ami a korábbi évhez viszonyítva 31százalékos emelkedést jelent.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklós: „A város érdeke felül fogja írni a pártérdeket”

„Bízom az októberben munkába álló képviselő-testület minden tagjának