Erőt kell merítenünk Trianonból

Erőt kell merítenünk Trianonból

- Kategória: Közélet

95 évvel ezelőtt, június 4-én írták alá az első világháborút lezáró békeszerződést, amely a történelmi Magyarország feldarabolását eredményezte. Moson­magyaróvárott 7-én, vasárnap emlékeztek a fekete évfordulóra a Trianon-keresztnél.

Moson vármegye  is megszenvedte az országcsonkítást, területének kétharmadát vették el, s megszűnt Magyaróvár vármegyeközpont lenni. S ezt csak tetézte, hogy 1947-ben, a második világháborút követően Oroszvárt, Horvát­járfalut és Duna­csúnyt a II. Csehszlovák Köztársasághoz csatolták. A korabeli lapok sikerként értékelték már azt is, hogy a rajkai zsilip magyar kézen maradt.

Kurucz Róbert szerkesztésében rövid irodalmi összeállítást hallgathattak meg a jelenlévők a Himnusz elhangzása után, Forrj össze magyar nép! címmel, majd dr. Ujváry Gábor történész mondott emlékező beszédet. Ebben kiemelte, hogy a húszas években egy külföldi „megfigyelő” sem gondolta, hogy Magyarország képes lesz túlélni ezt a hatalmas vérveszteséget, hisz olyan városok kerültek idegen kézre, mint Pozsony, Kassa, Kolozsvár, Szabadka, s négyszázezer menekült, zömükben tisztviselő érkezett a megmaradt területekre. Így a csonka ország a világ nyolcadik legnépesebb országa lett, miközben elveszítette nyersanyagforrásait.

– Erőt kell merítenünk Trianonból – mondta, s arra emlékeztetett, hogy a húszas években az ország képes volt összefogni, s fölállni, s a nemzet akkori összetartozása ma is példa lehet. Szerinte ma is összefogásra van szükség, s az Antall-kormány után, 2010 óta ismét ez a szellemi összetartozás, összefogás lehet a válasz Trianonra.

B.L.

(Balassa Tamás felvétele)

2015/10

 

 

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó