Egyre több az elektromos roller, a velük történt balesetek száma is emelkedik

Egyre több az elektromos roller, a velük történt balesetek száma is emelkedik

- Kategória: Közélet

Egyre népszerűbbé váltak az elmúlt években az elektromos rollerek, Mosonmagyaróvár útjain is számos ilyen eszközzel találkozhatunk. Sajnos ezzel együtt a rolleresekkel történt közlekedési balesetek száma is folyamatosan emelkedik. Az elmúlt egy hét során két ilyen baleset is történt a városban. Az egyik ráadásul súlyos sérüléssel végződött.

Egy fiatalember haladt elektromos rollerével a minap a Károly utcában a járdán. A Kiserdő utcai körforgalomhoz érve a gyalogátkelőn sem szállt le a rollerről, az út szélén lévő csatornafedélre hajtott és elesett. A fiatalember semmilyen védőfelszerelést nem viselt, a balesetben súlyos sérüléseket szenvedett.

Ez elektromos rollerek egyre népszerűbbek, a veszélyekre viszont sokan nem is gondolnak. A védőöltözetről csak nagyon kevesen gondoskodnak. – hangsúlyozza Makó László alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Hozzátette: az ilyen eszközök szélesebb körű elterjedésével sajnos a rolleres balesetek száma is emelkedik. A horzsolással járó sebek mellett komolyabb sérülések is előfordulnak egy-egy ilyen baleset során. Erre példa a legutóbbi, héten történt eset is.

Az alezredes kiemelte: az elektromos rollerek teljesen hangtalanok, sokkal gyorsabbak, mint egy átlagos kerékpár, emiatt viszont könnyen balesetveszélyes helyzetek alakulhatnak ki. Járdán közlekedve előfordulhat, hogy a gyalogos nem észleli, nem hallja, így könnyen megtörténik a baj. A kezdő rolleresek sokszor sajnos mindenféle előzetes tudás nélkül kezdik el használni és közlekedni vele a forgalomba, ráadásul bukósisak nélkül. Pedig fontos lenne tudni, hogy a kicsi kerekek nem alkalmasak a nagyobb kátyúk, repedések leküzdésére, mint például a kerékpárok, ezért szükséges fokozottabban figyelni és óvatosabban közlekedni.

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi