Egy évtizede a város krónikása a televízió

Egy évtizede a város krónikása a televízió

- Kategória: Közélet

Múltidéző rovatunkban ezúttal rendhagyó módon az egészen közelmúltig megyünk csak vissza. Ennek apropóját pedig az adta, hogy a napokban ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját a Mosonmagyaróvári Városi Televízió, vagyis új nevén Mosonmagyaróvár TV. A jubileum alkalmából Csiszár Péter, a Városi Televízió és Médiacentrum Kft. ügyvezetője idézte fel a televízió indulását és elmúlt évtized történéseit.

Mint mondta: korábban több jó próbálkozás is volt Mosonmagyaróváron város televízió indítására, működtetésére. De nem volt egy egységes tévé. Volt olyan időszak, amikor négy csatorna is működött egy időben. Ezek magán televíziók voltak, de némelyik önkormányzati támogatással is működött. Tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg az akkori városvezetésben, hogy legyen egy olyan egységes televízió, amely a város mindennapjait mutatja be, ami a „város krónikása” lesz. Cél volt az egységes városmarketing kialakítása is, így kézenfekvő volt, hogy egy ernyőszervezetként a Flesch Nonprofit Kft. keretein belül alakuljon meg és működjön a csatorna.

A televízió létrehozására, a műsor struktúra kialakítására, a stáb megalakítására Kelemen Miklóst kérték fel, aki főszerkesztőként sikerrel indította el a csatornát tíz évvel ezelőtt. Kezdetben egy hetedik emeleti panellakásban kialakított stúdióban vették fel és sugározták a műsorokat. A kezdeti nehézségeket gyorsan sikerült leküzdeni és rövid időn belül népszerűvé vált a helyiek körében az új tv. Már az induláskor célkitűzés volt, hogy napi híradót sugározzanak, hiszen ezen keresztül lehet csak bemutatni Mosonmagyaróvár mindennapjait. Ezt a célt sikerült is megvalósítani, ami országosan is egyedülálló egy ilyen méretű településnél és televíziónál.

Az indulást követő évben sikerült kialakítani egy a kor elvárásainak megfelelő, technikailag jól felszerelt stúdiót és szerkesztőséget a Flesch Központban, ahol jelenleg is működik a televízió. Kelemen Miklóstól Horváth Gábor vette át a csatorna irányítást. Ebben az időben is folyamatos volt a fejlődés, új magazinműsorokkal, esetenként élő közvetítésekkel jelentkeztek. Öt éve pedig már Molnár Ágnes a televízió főszerkesztője, stúdióvezetője. Ez idő alatt is sokat fejlődött a műsorstruktúra, új ötletekkel, műsorokkal álltak elő, amik a nézők visszajelzései alapján sikeresek, egyre többen követik a városi televízió adását.

Csiszár Péter kiemelte: az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy valóban a „város krónikása” lett a televízió. A tájékoztatás mellett egy helyi almanach jött létre a televízió anyagiból, hiszen az elmúlt évtizedben szinte az összes városi rendezvényt, eseményt rögzítették, dokumentálták. Ez hatalmas érték Mosonmagyaróvár számára. Azt a célkitűzést, amit a kezdetekkor elképzeltek és elvártak a televíziótól, teljes mértékben teljesítették. A tíz éves jubileum pedig jó alkalmat adott a megújulásra. A közelmúltban teljesen új arculattal jelentkezett a televízió. A külsőségek mellett azonban a műsorokban és a technikában is terveznek változtatásokat, fejlesztéseket, szeretnének még több korosztályt megszólítani és újabb magazinműsorokkal, filmekkel színesebbé tenni a palettát.

A tíz éves jubileumról egy ünnepséggel emlékezett meg a napokban a csatorna, ahol dr. Árvay István polgármester Polgármesteri Elismerő Oklevelet adott át a televízió vezetőjének, és méltatta az elmúlt évtized eredményeit. Mint mondta: a televízió a tájékoztatás mellett a kezdetek óta fontos városmarketing eszköz is Mosonmagyaróvár számára, amikkel az elkövetkezendő időszakban is szeretnének élni.

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár