Megnyitott a felújított könyvtár

Megnyitott a felújított könyvtár

- Kategória: Hírek

Ünnepség keretében adták át kedden a rendeltetésének és használóinak a megújult Huszár Gál Városi Könyvtár épületét. Az eseményen dr. Árvay István polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt látványos változások történtek a Flesch Károly Nonprofit Kft.-hez tartozó közművelődési intézményben. Hangsúlyozta, hogy az örömteli eredmény nem csupán a kivitelezők munkájának, hanem a könyvtár és a kulturális központ munkatársainak is köszönhető. Ezt követően adta át megőrzésre Pázsit Mariannának, a könyvár szakmai vezetőjének a Városi Krónika kötetét.

 

 

Az ünnepségen részt vett Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke is, aki beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális világban a könyvtáraknak továbbra is fontos szerepük van a hiteles információszerzésben, a szabadidő kulturált eltöltésében és a közösségépítésben.

Pázsit Marianna, a könyvtár szakmai vezetője megerősítette az elhangzottakat és ígéretet tett arra, hogy továbbra is tartalommal (folyamatosan frissülő, az olvasói igényeknek megfelelő könyvállomány, közérdeklődésre számot tartó rendezvények) igyekszik megtölteni a megújult teret. A rendezvény a nemzeti színű szalag közös átvágásával zárult, mely után a megjelent érdeklődők (volt és leendő olvasók) nagy örömmel vették birtokba a könyvtárat.

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a „Huszár Gál Városi Könyvár funkcióbővítő felújítása” című pályázattal 30,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a „Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a város helyi fejlesztési stratégiájához kapcsolódva” című felhívás keretében. Az említett pályázatból burkolat és a polcrendszer cseréje valósult meg, közel 7 millió forintos önkormányzati forrásból pedig az emeleten található látogatói mosdók teljes körű felújítására, illetve az emeleti szint és lépcsőház festésére is sor került.

Részletesen a könyvtármegújító projektekről:

Még a 2019-es év folyamán egy TOP-os pályázat keretében („A mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár energetikai korszerűsítése”) összesen 210 millió forintból valósult meg az intézmény energetikai korszerűsítése, illetve akadálymentesítése, amelyből 167 millió forintot TOP-os pályázatból finanszíroztak, 40 millió forintot pedig az Önkormányzat a saját költségvetéséből különített el a munkálatokra. Az energetikai korszerűsítés keretében sor került a könyvtár nyílászáróinak teljes cseréjére, valamint a világítás és a hőközpont modernizálására. Szintén az említett projekt keretében kapott új tetőszigetelést, illetve napelemeket az intézmény. Az akadálymentesítés megvalósítása érdekében személyfelvonó és akadálymentes mosdó is kialakításra került az épületben. A projekt keretében végbement változások létfontosságúak voltak az intézmény, valamint az olvasók komfortérzetének biztosítása szempontjából is.

 

2021 januárjában pedig kezdetét vette a könyvtárfelújítás második szakasza, ami az intézmény emeleti terét érintette. A munkálatok 2020 decemberében kezdődtek meg a leendő munkaterület (emeleti olvasói tér) felszabadításával, ami a teljes könyvállomány és a régi polcok leszállítását jelentette. 2021. január 11-én a már teljesen kiürített munkaterületen kezdhették meg a munkát a megbízott cég munkatársai az új padlóburkolat elkészítésével. Eltávolították a több mint harminchét éves műpadlót, majd gondos előmunkálatok után hozzáláttak az új műgyantaburkolat, felviteléhez, amit könyves témájú padlódekorációk színesítenek. Az új padlóburkolat készítésével párhuzamosan január elején folytatódott az emeleti előtérben található vizesblokkok teljes felújítása, hidegburkolása. Február közepére – a könyvtár munkatársainak elképzelése szerint – helyükre kerültek az új könyvespolcok. A polcok összeszerelésével párhuzamosan zajlott le a lépcsőház és a kiállító tér megújítása, festése.  A falak nem csupán színükben újultak meg, hiszen gipszkarton segítségével teljesen sima felületre kerülhetett a padló színével harmonizáló árnyalat. Ezt követően helyére került az új kölcsönzőpult, visszakerültek a számítógépes munkaállomások, és a könyvtár új arculatához illő eligazítótáblák is.

A nagyszabású projektek következtében a könyvtárban fennállása óta egyedülálló változások történtek. Az intézmény nem csupán korszerűbb lett, funkciójában bővült, hanem már küllemében is megfelel a 21. századi elvárásoknak.  Az olvasókat a megújult környezetben jól felkészült könyvtárosok várják a megszokott magas színvonalú szolgáltatásokkal.

Mindezekről személyesen is meggyőződhetnek azon látogatók, akik megfelelnek az alábbi feltételeknek:

– érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt olvasók (a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány együttes bemutatásával),

valamint

– az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt gondviselőjük kíséretében lévő 18. életévüket be nem töltött személyek

Azok a felnőtt olvasók, akik NEM rendelkeznek érvényes védettségi igazolvánnyal, továbbra is élhetnek az „online kölcsönzés” lehetőségével!

A hagyományos könyvtári élet helyreállítása érdekében, kérjük, vegyék figyelembe az alábbi tudnivalókat is:

– Az olvasóink tagságát a zárvatartás miatt kiesett napok számával meghosszabbítják.

– A 2021. június 1. előtt kikölcsönzött dokumentumokat legkésőbb június 30-ig szíveskedjenek visszahozni!  – 2021. június 30-ig nem számolnak fel késedelmi díjat!

A maszk használata a könyvtár tereiben továbbra is kötelező! Kérik az olvasókat, hogy az egészség védelme érdekében tartsanak egymástól 1,5 méteres távolságot és használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket! 

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet...

Rendőrautóval ment óvodába Adrienn

Különleges ajándékot kapott hatodik születésnapjára a püski Tar