Dr. Nagy István: A problémák elől nem elmenekülni kell

Dr. Nagy István: A problémák elől nem elmenekülni kell

- Kategória: Közélet

Államtitkárként sem változott meg a telefonszámom

– A kistérségi társulás vezetőjeként jó viszonyt alakítottam ki a környező települések polgármestereivel, államtitkárként sem változott meg a telefonszámom – nyilatkozta év végén a Kisalföldnek dr. Nagy István államtitkár, összegezve az elmúlt félév tapasztalatait.

Mosonmagyaróvár korábbi polgármesterét június közepén nevezték ki a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának, kapcsolata a térséggel azonban nem szakadt meg, országgyűlési képviselőként igyekszik részt venni a térség jelentős eseményein, s annak fejlődését, fejlesztését szem előtt tartva. Mint mondta, a problémák elöl nem elmenekülni kell, hanem meg kell oldani azokat.

– Legutóbb például Győrzámoly és Hédervár polgármesterével közölhettem a jó hírt, hogy nyert a pályázatuk a közvilágítás korszerűsítésére. Sikerült elérni, hogy Mosonmagyaróvár 440 millió forinttal több társasági adót gyűjthet össze a leendő sportcsarnok építéséhez. Ugyancsak nagy eredmény, hogy a kormány döntött a városi tanuszoda megépítéséről Mosonmagyaróváron, valamint a jövő évben 400 millió forintból megújulhat a Flesch Károly Kulturális Központ. Rendszeresek az egyeztetéseim a térséggel, minden nap van olyan feladat, amit meg kell itt oldani. Államtitkárként könnyebben megy, mint csupán képviselőként. Számomra az a siker egy probléma esetén, ha a nyilvánosság nem értesül róla Ha ugyanis ez megtörténik, az azt jelenti, nem sikerült megoldani, és ezt a saját kudarcomnak tekintem. Szerencsére ez ritkán fordul elő.

Az államtitkár tevékenységét a közösségi oldalon is figyelemmel kísérik, de az országos sajtóban is gyakorta szerepel. Miniszterhelyettesként gyakran vesz részt kormányüléseken, s legutóbb ő képviselte Magyarországot Brüsszelben a miniszterek tanácsában.

Nem könnyű persze a mezőgazdaság ügyeivel foglalkozni, az egyszerű halandó nehezen látja át, hogy miért gond az, ha nagy a termés, s hogy milyen azonnali megoldások szükségesek egy-egy krízishelyzet elhárításakor. Elég csak az orosz embargóra gondolni.

– Idén sok nehézséggel kellett szembenéznünk, de szerencsére mindenhol rekordtermés volt. Ágazatokként húsz-negyven százalékkal termett több, mint az elmúlt öt évben átlagosan. A többlettermés mindig túlkínálatot, eladási problémákat okoz. Nem egyedi, tűzoltó megoldásokra van szükség évről évre újabb támogatásokkal. Olyan intézkedések segíthetnek, amelyek hosszú távon rendezik ezt a helyzetet. Feldolgozó üzemeket, hűtőházakat kell építeni. Így el lehet nyújtani egyes termékek piacra jutását. A szezon meghosszabbításával tudjuk segíteni az értékesítést.

S természetesen a mezőgazdaság szereplői között is van verseny, de az államtitkár szerint minden gazdálkodó egyaránt fontos kell, hogy legyen. A Magyar Mezőgazdaság január másodiki számában erről így nyilatkozott dr. Nagy István:

– Meg kell becsülnünk az önellátásra berendezkedett gazdálkodót, mint a mikor gazdálkodással, kis-és középvállalkozással foglalkozót. Számukra ugyanúgy kedves a kistermelő és a családi gazdálkodó, de azt is ki kell mondanunk, hogy szükségünk van nagyüzemekre, az ő felkészültségükre, hozzáértésükre. Nem ritka eset, hogy egy-egy településen ezek a nagyüzemek az egyedüli foglalkoztatók, ők tudnak versenyképes élelmiszereket előállítani. Emellett a nagyüzemek a nemzetközi versenyben is helyt tudnak állni. Azt vallom, hogy a kicsiket és nagyokat nem szabad egymással szembeállítani, mert egyik sem képes meglenni eredményesen a másik nélkül. Egymás tevékenységét jól ki tudják egészíteni. A következő év alapvető feladata, hogy a különböző gazdálkodási formában tevékenykedőket összebékítsük. Ha ez sikerrel jár, akkor mintegy varázsütésre megindul az agrárium fejlődése. Ha pedig mindez megvalósul, akkor Magyarország Európa megkerülhetetlen és meghatározó szereplőjévé válhat.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint