Díszmagyar viselet családtörténettel

Díszmagyar viselet családtörténettel

- Kategória: Közélet

Különleges tárggyal, egy díszmagyar viselettel gazdagodott a közelmúltban a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum gyűjteménye. A ruhát az teszi rendkívül különlegessé, hogy adományozója pontos részleteket is szolgáltatott a viselet készítésének körülményeiről és történetéről.

Egy Bécsben élő magyar asszony, Török Erzsébet adományozta a viseletet a múzeumnak a közelmúltban. A ruhával együtt annak teljes történetét is megosztotta, ami még értékesebbé és érdekesebbé teszi a kiállításnak ezt az új darabját. – magyarázza Tóth Máté, a múzeum történésze.

Elmondta: a viselet az adományozó nagyanyjáé, Madary Gabrielláé volt. A díszmagyar ruhát Zentán készítették 1942-ben. Ennek okát pedig egy történelmi esemény szolgáltatta. A délvidéki magyar várost az első világháborút követően Jugoszlávia birtokolta. A ruha tulajdonosának férje, dr. Király Károly ügyvéd és jogász a Magyar Párt zentai vezetője volt. A szerbek nem nézték jó szemmel a párt működését, ezért a férfi nem is kapott munkát. 1941 áprilisában foglalták vissza a magyar csapatok a várost. A felszabadulás egy éves évfordulójára varratott a házaspár mindkettőjük számára egy díszmagyar viseletet, amik közül az asszonyé került most a Hansági Múzeumba. A férj ruhája azért nincs meg, mert halála után abban temették el.

A viseletet az unoka, Török Erzsébet családi ereklyeként őrizte évtizedeken keresztül. A készítésének részletes történetét még gyermekkorában mesélte el neki nagyanyja, így a ruha mellett ez is fennmaradt az utókor számára. Török Erzsébet annyira nagy becsben tartotta ezt a ruhát, hogy néhány éve egy bécsi tiszti bálon – ugyanis férje osztrák katonatiszt – ezt viselte.

Tóth Máté hozzátette: a díszmagyar több száz éves magyar viselet, nemzeti szimbólummá is vált. Az elmúlt évszázadokban folyamatosan fejlődött a díszmagyar, a múzeumnak adományozott darab a viselet utolsó stációja. Azért is nagyon különleges, mert pontosan adatolni tudják a tulajdonosát, az elkészítés körülményeit, helyét és időpontját. Ez meglehetősen ritka az ilyen tárgyak esetében. A múzeumban jelenleg megtekinthető ez a viselet és a jövőben szeretnék az állandó kiállítás részévé tenni.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti